Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Сiчень 2019 12:54

Неплатників аліментів працевляштують

Rate this item
(0 votes)

Мі­ніс­тер­ство юс­ти­ції Украї­ни, Дер­жав­на служ­ба за­йня­то­сті та Дер­жав­на служ­ба з пи­тань пра­ці під­пи­са­ли ме­мо­ран­ду­ми про спів­ро­біт­ниц­тво, від­по­від­но до яких бу­дуть спри­яти за­йня­то­сті бор­жни­ків із ви­пла­ти алі­мен­тів та ін­ших осіб, які ма­ють май­но­ві зо­бов’­язан­ня за рі­шен­ня­ми су­ду, сто­сов­но яких від­кри­то ви­ко­нав­че про­ва­джен­ня в ор­га­нах Дер­жав­ної ви­ко­нав­чої служ­би.

Підписання документів відбулось у понеділок в Укрінформі.

«Сьогодні ми підписуємо два меморандуми про співпрацю та отримуємо спільно нові інструменти для погашення заборгованості по аліментах», — сказав міністр юстиції України Павло Петренко.
За його словами, нині близько 108 тисяч громадян, у яких є перед своїми дітьми борги зі сплати аліментів, не мають або житла, або роботи, або жодного іншого майна.
«Після підписання меморандуму зі Службою зайнятості ми будемо обмінюватись інформацією у першу чергу щодо вакантних позицій по всій країні.
Ми знаємо, що зараз по багатьох галузях є брак кадрів, і фактично пропонувати боржникам спочатку добровільно працевлаштуватися.
Якщо вони не будуть хотіти працювати та отримувати дохід і виконувати свій обов’язок перед дітьми, то через інструмент суспільно корисних робіт ми так само будемо направляти цих боржників на відповідні вакансії, щоб вони працювали і погашали борги перед дітьми», — сказав міністр.
Меморандум, підписаний керівництвом Мін’юсту та Держслужби з питань праці, передбачає, що міністерство надаватиме органам Держпраці інформацію про випадки, коли неплатники аліментів, які офіційно ніде не працевлаштовані, насправді працюють та отримують заробітну плату у конвертах і таким чином ухиляються від сплати не тільки аліментів, а й податків.
Тоді інспектори Державної служби з питань праці зможуть приходити на такі підприємства з перевіркою даних випадків.
«Це дасть можливість легалізувати заробітну плату аліментників, щоб вони заплатили борги перед дітьми, і навести лад на тих підприємствах, які дозволяють через «сірі» схеми порушувати українське законодавство, не платити податків», — підкреслив Петренко.
Заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко переконана, що підписані документи дозволять налагодити тісні зв’язки трьох відомств як на центральному рівні, так і на регіональному.
В усіх органах Держслужби зайнятості буде розміщена інформація про те, як варто діяти боржнику, який не має грошей на сплату аліментів, як йому знайти роботу.
«Разом із тим ми будемо виконувати не тільки таку провінційну, правопросвітницьку та інформаційну роботу. Ми також маємо намір вести облік тих осіб, яким ми допомогли знайти роботу і таким чином дали можливість підтримати фінансово власних дітей.
Треба враховувати, що така робота не може бути успішною без заходів впливу та контролю з боку тих роботодавців, які використовують найману працю.
Саме тому другий меморандум про співпрацю з Державною службою з питань праці і націлений на те, щоб привести у правове поле підприємства, які у своїй роботі допускають такі порушення, як неофіційне працевлаштування боржників з аліментів», — сказала вона.
В. о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко зазначив, що ринок праці за останній час значно оживився. За його словами, якщо ще два роки тому Служба могла запропонувати тільки 30 тисяч вакансій, то вже наприкінці 2018 року їх було 130 тисяч.
«Я стверджую, що робота в Україні є і достатньо високооплачувана. Єдине, що необхідно, то це мати бажання працювати», — сказав він.
Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега не сумнівається у тому, що така співпраця дасть позитивний результат.
«Ми будемо послідовно виконувати ті розпорядження, які були прийняті урядом у минулому році, зокрема у частині комплексних заходів щодо зменшення тінізації ринку зайнятості, і будемо виконувати основні завдання державних органів у частині соціальної справедливості, соціальних благ і розв’язання тих питань, які є у частині несплати аліментів», — додав чиновник.
Міністр юстиції також наголосив, що минулого року завдяки реалізації ініціативи «Чужих дітей не буває» заборгованість зі сплати аліментів була погашена відносно 555 тисяч дітей.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».