Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 20:59

Як зміняться пенсії зі значним стажем

Rate this item
(0 votes)

Для лю­дей зі знач­ним тру­до­вим ста­жем та низь­ки­ми зар­пла­та­ми пен­сії бу­дуть збіль­ше­ні без змі­ни пен­сій­ної фор­му­ли.
Про це за­явив мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Ан­дрій Ре­ва, ін­фор­мує прес-служ­ба ві­дом­ства.
«Проблема полягає в тому, що суми внесків до пенсійної системи є різними. З 2000 року все прозоро та зрозуміло — державного регулювання практично не було. А ось трудовий стаж людей, які вийшли на пенсію до 2000 року, прийшовся переважно на радянські часи.

І тут виникають запитання, тому що тоді держава регулювала зарплати — фактично встановлювала їх. До того ж були сфери, які хронічно недофінансовувались. Наприклад, селяни в колгоспі — що вони могли на трудоднях заробити? Навіть коли їм почали платити після 1965 року, це були копійки.
А санітарка, молодший медичний персонал — зарплати 60—80 карбованців. 40 років людина працювала і має пенсію 1300—1400 гривень...
Сьогодні триває робота з визначення механізмів вирішення цієї проблеми, обговорюються різні варіанти, але за будь-яких умов єдина формула пенсійного забезпечення залишиться незмінною», — зазначив Рева.
За його словами, перший варіант вирішення проблеми, що розглядається, — збільшення мінімальної зарплати.
«Підвищуємо мінімальну зарплату — збільшуються мінімальна пенсія та надходження до Пенсійного фонду. У інших пенсія не зростає, бо у них індексація, а ось на людей з маленькою пенсією та великим стажем це позитивно вплине.
Є інший варіант, запропонований народним депутатом від Радикальної партії Юрієм-Богданом Шухевичем. Його ідея — взяти існуючу формулу та застосувати при визначенні пенсій до 2000 року будь-які 5 років найбільшого заробітку, а після цього скласти ці коефіцієнти.
Таким чином, загальний коефіцієнт буде більшим, ніж у людини, яка вийшла на пенсію після 2000-го», — пояснив міністр.
Він наголосив, що всі зміни відбуватимуться в рамках бюджету Пенсійного фонду.
«Потрібно, щоби наші бажання відповідали нашим можливостям. Підкреслюю — ми не надрукували жодної гривні, щоб профінансувати пенсійні виплати. Ми не брали кредитів, не брали боргів у МВФ. Усі підвищення пенсій Україна здійснила в рамках додаткових надходжень від сплати ЄСВ до Пенсійного фонду — ось чим наш уряд відрізняється від усіх попередніх», — зазначив Рева.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».