Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Липень 2016 11:17

ОСББ: погляд на «революцію» зсередини

Rate this item
(1 Vote)

На Ук­раї­ну на­су­ну­ла­ся чер­го­ва ре­во­лю­ція. Але цьо­го ра­зу ре­во­лю­цій­ний бу­ре­вій, ор­га­ні­зо­ва­ний «звер­ху», за­че­пить до­лі міль­йо­нів укра­їн­ців, кот­рі жи­вуть у ба­га­то­по­вер­хів­ках. «Ре­во­лю­ціо­не­ри» зі сво­їх ком­фор­та­бель­них ка­бі­не­тів ви­су­ну­ли їм уль­ти­ма­тум: до 1 лип­ня ор­га­ні­зу­ва­ти­ся і ство­ри­ти об’­єд­нан­ня спів­влас­ни­ків ба­га­то­квар­тир­них бу­дин­ків. Інак­ше...

Як відомо, з 1 липня 2015 року набув чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який передбачає реформування житловокомунального господарства. До 1 липня 2016 року мешканці мали час на створення об’єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ).
У протилежному випадку долю їхнього будинку віддадуть на поталу призначеному самою владою управителю, котрий і стане одноосібним розпорядником будинку. У тому числі визначатиме тарифну політику щодо оплати комунальних послуг.

Як водиться, наші люди не дуже перейнялися нововведенням, адже небезпідставно розраховували на те, що й цього разу термін закінчення «комунальної» революції буде відтерміновано. Мовляв, і без ОСББ у держави вистачає сьогодні нагальніших завдань. І були праві: як відомо, днями Верховна Рада таки внесла деякі зміни в долю ще не створених ОСББ і дозволила жильцям багатоповерхівок користуватися ще півроку послугами ЖЕД. Але суті закону нардепи не змінили і альтернативи ОСББ не запропонували. Отже, хочуть вони чи ні, але жителям багатоповерхівок таки доведеться об’єднуватися.
Полтава, де на балансі єдиної в місті комунальної ЖЕД перебувають 1900 будинків, не залишилась осторонь процесу. У місті на Ворсклі, як і в інших українських містах, він проходить не без скандалів, дорікань місцевій владі, яка начебто лише те й робить, що утруднює процес створення ОСББ та діє в інтересах приватних управлінських компаній і комунальних підприємствмонополістів, які нині чинять відчайдушний опір утворенню ОСББ. Так це чи ні, однозначно сказати важко. Зовні міська влада начебто сприяє створенню ОСББ в обласному центрі.
Принаймні, заступник полтавського міського голови з питань ЖКГ Олексій Чепурко у своєму інтерв’ю місцевим виданням із питань створення у місті ОСББ визнає, що наразі відбувається «імітація» того, що держава та органи місцевого самоврядування насправді дбають про утримання житлового фонду. Вони вже давно не спроможні за існуючих тарифів (у Полтаві 78 коп за 1 кв. м площі.— Ïðèì. àâò.) це робити. Як не спроможні фінансувати в достатньому обсязі і ЖЕД.
Тому, вважає посадовець, створення ОСББ — не лише крок до «зміни ментальності людей по відношенню до будинків, у яких вони проживають», але й виправленню ситуації з обслуговуванням багатоповерхівок. Правда, визнає він, процес створення ОСББ проходить в обласному центрі дуже повільно.
Чому процес створення ОСББ у Полтаві проходить кволо, як визнає заступник градоначальника, і на 1 липня не тільки не завершений, як визначено законом, а перебуває лише на початку шляху? Причин багато. Головна — та, що майбутні власники старих багатоповерхівок панічно бояться того, що залишаться сам на сам зі своїми проблемами. Які раніше, хай і погано, але все ж вирішувала міська влада.
Не меншу тривогу викликає й боязнь залишитися наодинці зі свавіллям монополістів, котрі вже починають диктувати свої правила гри ОСББ, намагаючись обкласти даниною багатоповерхівки, котрі виходять зпід сфери впливу міської влади. І вони не помиляються.
Один із недавніх прикладів цього — ситуація, в яку потрапили жителі 190квартирного будинку по вулиці Бідного, 16, у Полтаві. У ці спекотні дні, коли стовпчик термометра завмирав на позначці +32– +35°С, будинок, де його жильці недавно створили ОСББ під назвою «Злагода 2016», місцевий монополіст — КП «Полтававодоканал» відключив від водопостачання. Схема впливу на ОСББ з метою «вимивання» з об’єднання грошей виявилася не новою: водоканальцям раптом саме в цьому будинку закортіло встановити загальнобудинковий лічильник обліку холодної води. І це при тому, що 97% жителів цього будинку вже мають у квартирах установлені лічильники обліку холодної води, опломбовані КП «Полтававодоканал».
Натомість водоканальці вимагають від керівництва ОСББ укласти угоду на обслуговування загальнобудинкового лічильника, який є власністю цього комунального підприємства, і відмовляються укладати індивідуальні договори з жителями будинку. Після того як голова правління відмовилася від настирливої пропозиції водоканальців і не підписала угоди, воду в будинку взагалі відключили.
Мешканці будинку не схотіли миритися зі свавіллям монополіста і на загальних зборах співвласників підписали колективний лист на адресу голови Полтавської обласної державної адміністрації, голови Полтавської облради, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, голови Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, прокурора Полтавської області, в. о. начальника інспекції з питань захисту прав споживачів у Полтавській області.
Бачите, скільки контролюючих організацій над комунальним підприємствоммонополістом, але його керівництво поводиться наче держава в державі і дозволяє собі два тижні поспіль шантажувати ОСББ, перекривши кран холодної води...
За комунальними монополістами, котрі поспішають отримати матеріальний зиск від ОСББ, не відстають і обслуговуючі компанії, котрі з кожним новоствореним ОСББ втрачають клієнта. На Полтавщині показовий у цьому сенсі Кременчук, де комунальні будинки передані міською владою на обслуговування приватним управляючим компаніям. Цікаво, що їхні керівники ще задовго до рішення про примусове створення ОСББ стверджували, що працюють собі на збиток, бо жителі будинків не хочуть сплачувати за послуги компаній. Але варто було мешканцям багатоповерхівок почати створення ОСББ у своїх будинках і відмовлятися від послуг управлінських компаній, як риторика тих різко помінялася.
Місцеві журналісти на прикладі однієї з управлінських компаній проаналізували, як насправді в Кременчуці нині триває битва за кожен будинок і організовано проводиться кампанія з дискредитації ОСББ із закликами не поспішати їх створювати, а й надалі користуватися послугами приватних управлінських компаній.
З’ясувалося, що ті не хочуть відпускати від себе навіть збиткові будинки, в яких ще донедавна жителів залякували різними санкціями за несплату послуг.
Аби покласти край свавіллю іншої управлінської компанії, яка відмовилася розірвати договір про обслуговування будинку, в якому його мешканці створили ОСББ, група активістів навіть створила громадську організацію для боротьби за своє право хазяйнувати в будинку самостійно. Управлінська компанія, начебто не помітивши створення ОСББ, продовжує справно надсилати жителям будинку платіжки за свої послуги і не віддає правлінню ОСББ документації на будинок.
Цікаво, що навіть кваліфіковані юристи не впевнені, що в цій історії ОСББ виграє суд, бо чинне законодавство ніби спеціально підігнали під потреби приватних управлінських компаній. Крім того, і міська влада тут відіграла свою негативну роль, уклавши договори на обслуговування будинків приватними управлінськими компаніями до середини 2018 року. Отже, кременчужани небезпідставно побоюються, що їм доведеться платити подвійну ціну за своє прагнення створити ОСББ і самим порядкувати у будинку.
Сьогодні немає в обласному центрі найактуальнішої теми, ніж створення ОСББ. Це — наче перехід полтавців в інший вимір: із занедбаних за останні 25 років через неробство комунальних служб хрущовок у нове життя. Життя з багатьма невідомими, в якому мешканців багатоповерхівок чекають багато несподіванок і прихованих ризиків, котрі можуть багато чого змінити в їхніх долях.
Кореспонденту «ДУ» про перипетії, пов’язані зі створенням ОСББ, розповіла голова об’єднання співвласників багатоповерхового будинку, що на вулиці Гетьмана у Полтаві. Це — звичайна стоквартирна хрущовка 1968 року побудови. Її мешканці теж мляво відреагували на ультиматум влади про створення ОСББ. Мовляв, минеться. Але група активних жителів, як водиться пенсіонерів, таки занепокоїлася і порушила питання про створення об’єднання.
«Шлях до створення ОСББ був дуже важким, — не приховує Тетяна Миколаївна. — Довелося по кілька разів обходити всі квартири, роз’яснювати необхідність створення ОСББ, переконувати людей. Чимало з яких поставилися байдуже до ініціативи, а дехто і відверто вороже... Ми обрали уповноважених у кожному під’їзді, які і взяли на себе весь тягар організаційної роботи. Довелося проводити четверо зборів жителів будинку, перш ніж таки вдалося ухвалити рішення про створення ОСББ та обрати його правління...»
Але і навіть після залагодження офіційної частини в будинку все ще не вщухають пристрасті навколо діяльності майбутнього об’єднання. Що непокоїть людей? Проблеми виключно меркантильного і матеріального порядку, про які влада не поспішає вголос говорити, агітуючи за створення ОСББ.
Приміром, на зборах жителі порушували питання щодо володіння землею, на якій стоїть їхній будинок. Чи передадуть її у власність ОСББ? І якщо таке можливо, то у скільки обійдеться це для платників податків? Занепокоєні люди й питанням збереження пільг на оплату комунальних послуг та житла, якими ще користуються. Як відомо, квартплати в ОСББ вже не буде, а буде плата за обслуговування будинку. Як поставляться до пільговиків решта жильців, хто за них доплачуватиме ОСББ?
Так само постає питання і з субсидіями, котрі, як підозрюють жильці, можуть не нараховувати після створення ОСББ. Затяті скептики вже пророкують повільну фінансову смерть щойно створеному об’єднанню через те, що в 100квартирному будинку обов’язково знайдуться власники квартир — хронічні боржники з квартплати, які вже мають кількатисячні борги перед ЖЕД. Але раніше з ними через суди і відключення благ цивілізації боролися самі комунальники. А хто тепер ризикне зв’язуватися з такими сім’ями, де проживають алкоголіки і наркомани? Чи не перекладуть ці борги на ОСББ і жильцям доведеться платити за боржників?
На зборах порушували питання і про фактичну безпорадність ОСББ у разі якогось лиха. Скажімо, не допусти Боже, в когось у квартирі рване газ і будинок буде серйозно пошкоджено. Чи допоможе міська влада в усуненні наслідків лиха жильцям будинку, який уже не є комунальною власністю?
І взагалі, як бути з жильцями, котрі проживають у будинку, але виступили проти створенні ОСББ і не вважають себе його членами? Чи будуть вони сплачувати гроші на обслуговування будинку? Який є механізм впливу в правління ОСББ на таких жильців? Як виявилося, в будинку є кілька неприватизованих квартир. На яких правах вони увійдуть до ОСББ? Урештірешт, людей цікавить навіть питання — хто видаватиме їм довідки про склад сім’ї після розриву відносин із ЖЕД?
«Люди на зборах ставили багато слушних запитань, але відповідей ми поки не маємо, — не приховує Тетяна Миколаївна. — Справа дійшла до того, що від участі у створенні ОСББ відмовилися жильці цілого під’їзду. Є такі і в інших під’їздах. Але більшість жильців таки проголосувала за створення ОСББ.
До речі, лише мені відомо, яких потрібно було докласти зусиль, щоб підготувати силусиленну необхідних для оформлення ОСББ документів. У ЖЕД мені відмовлялися надати інформацію навіть про загальну площу нашого будинку, бо, як я переконалася, там узагалі не зацікавлені в тому, щоб жильці будинків створювали ОСББ і переставали платити їм квартплату...»
Єдиний аргумент, який міг протверезити незгодних, — те, що за інформацією, яка поширювалася в місті, після 1 липня плату за один квадратний метр площі у квартирах управлінські компанії, яким передадуть під управління будинки, де не створили ОСББ, піднімуть мінімум до 3,50 грн за 1 кв. метр. Замість 78 копійок, які нині сплачують полтавці, котрі проживають у будинках комунальної власності.
* * *
Варто зазначити, що до визначеного строку створення ОСББ — 1 липня 2016 року лише невелика частка будинків комунальної власності у Полтаві набули статусу ОСББ. Аби стимулювати процес, полтавська міська влада навіть заявила, що наступного року гроші на ремонт житлового фонду виділятиме лише для будинків, де створені ОСББ. Це нібито має підштовхнути полтавців до об’єднання.
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м .Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».