Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Липень 2015 12:34

Отримувати субсидії вигідніше, ніж пільги

Rate this item
(0 votes)

З ура­ху­ван­ням до­хо­ду сім’ї, який на­ра­зі бе­реть­ся до об­ра­хун­ку, ба­га­тьом сім’­ям ста­ло ви­гід­ні­ше от­ри­му­ва­ти суб­си­дії за­мість пільг. На цьо­му на­го­ло­сив за­ступ­ник мі­ніс­тра со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Ві­та­лій Мущинін на бри­фін­гу в Бу­дин­ку уря­ду.

Він нагадав, що з 1 липня змінено порядок надання пільг. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 р. № 389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї», яку ухвалено на виконання вимог Закону України від 28.12.2014 р. № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

Документом передбачено адресність надання пільг тим, хто їх дійсно потребує та має невеликі доходи.
Тобто тепер багатьом категоріям пільги надаються, «якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу». Сьогодні розмір цього доходу становить 1710 грн.
Однак громадяни, які одержують доходи понад 1710 грн і втратили право на допомогу з боку держави у вигляді пільги, можуть оформити субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Для цього потрібно звернутися з відповідною заявою до органів соціального захисту.
«Субсидія — це право, а не обов’язок громадянина. Тож він повинен написати відповідну заяву», — зауважив В. Мущинін, додавши, що субсидії призначатимуться не автоматично, а тільки тим, хто цього бажає. Більш того, він продемонстрував на прикладах, що громадянам вигідніше отримувати субсидії, ніж пільги, оскільки сума допомоги з боку держави в цьому разі буде більшою.
Заступник міністра зазначив, що громадяни одержали платіжки за червень, де нарахування було ще за старим порядком. Проте він сподівається, що, незважаючи на велику завантаженість, органи соціального захисту справляться з проведенням обрахунків і громадянам вчасно буде призначено субсидії на оплату житлово-комунальних послуг за липень. Хоча пік навантаження, певно, буде пізніше, коли до таких платіжок додасться плата за опалення.
* * *
Під час зустрічі заступника міністра соціальної політики В. Мущиніна з керівником місії Податково-бюджетного департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) Брайяном Орденом розглядалися питання вдосконалення системи надання субсидій та нового порядку призначення пільг, який набрав чинності з 1 липня ц. р.
В. Мущинін зазначив, що нині розробляються зміни до закону, щоб замінити безкоштовний проїзд готівковими компенсаціями, що планується реалізувати у 2016 р.
Також обговорювався комплексний підхід до системи вдосконалення соціального захисту осіб, які його потребують.
Представники МВФ підтвердили готовність і надалі допомагати Міністерству та українському урядові у впровадженні реформ у соціальній сфері.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».