Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 11:57

Від новий тарифів на газ захистять субсидії?

Rate this item
(0 votes)

Збіль­шен­ня та­ри­фів на газ для на­се­лен­ня є ви­му­ше­ним кро­ком вла­ди. Од­нак йо­го на­слід­ки мо­жуть бу­ти не та­ки­ми бо­лю­чи­ми, як­що ук­ра­їн­ські сім’ї ско­рис­таю­ть­ся но­ви­ми умо­ва­ми от­ри­ман­ня жит­ло­вих суб­си­дій, які уряд за­про­ва­джує з трав­ня ни­ніш­ньо­го ро­ку.

Про це сказала в інтерв’ю для Укрінформу завідувач відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Черенько.
«Збільшення тарифів на газ — це необхідність. Це те, як живе весь світ. Увесь світ багато платить за ресурси. Але повинні існувати програми, які мають ефективно захистити людей із невисокими доходами від ринкової вартості ресурсів. Тому український уряд уже анонсував зміни до порядку отримання субсидій», — сказала Черенько.
За її словами, з травня запрацює новий порядок отримання субсидій. «Якщо говорити про ідею цієї новації, то вона краща, вона більш орієнтована на бідних. Це рух у прогресивному напрямку, він знімає чимало бар’єрів, що стояли на заваді раніше. Тому люди мають активніше звертатися за цією формою державної підтримки», — вважає Черенько.


При цьому, зауважила вона, замало просто покладатися на свідомість людей. «Працівники управлінь соцзахисту повинні працювати більш ефективно. Приходити до людей, роз’яснювати, агітувати, щоб громадяни зверталися по субсидії. Тут держава має проявити максимальну активність. Треба спочатку шукати цих людей і залучати їх, бо це від природи пасивний контингент. Так уже сталося, що серед людей вразливих та бідних набагато більша частка пасивних, ніж серед успішних людей», — констатувала експерт.
При цьому вона погодилася, що зростання тарифів, зокрема на газ, є дуже важким тягарем для більшості сімей країни. «Їхній бюджет напружений. Люди будуть економити на речах, придбання яких можна відтермінувати, тобто на товарах непродовольчої групи. Основна частина бюджету більшості сімей буде складатися з обов’язкових витрат: харчування, житло, навчання дітей, ліки і так далі», — спрогнозувала Черенько.
Вона нагадала, що близько 30% сімей на кінець минулого року мали потенційне право на субсидію, однак далеко не всі ним скористалися. «Очікувалося у листопаді-грудні чи не в рази збільшення таких сімей. Зростання було, але не таке. Я вірю, що кількість отримувачів субсидій тепер суттєво зросте. Досвід багатьох абсолютно різних країн свідчить про те, що тут значною мірою все залежить від діяльності місцевих управлінь соцзахисту. Там, де вони активні, а не зайняли очікувальну позицію, і справа рухається. За нинішніх умов треба, щоб усі зверталися по субсидії. Ситуація настільки нестандартна, що державні програми адресної підтримки мають дійти до всіх, хто їх потребує», — резюмувала Черенько.
Наталія Андрусенко,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».