Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 17:54

Відписки на конвеєрі, або як урятувати боярський будинок відпочинку

Rate this item
(0 votes)

Стат­тя під та­ким за­го­лов­ком бу­ла вмі­ще­на в га­зе­ті «Де­мо­кра­тич­на Ук­раї­на» 12 ве­рес­ня 2014 ро­ку. На­га­да­ємо: в ній іш­ло­ся про те, що бо­яр­ський бу­ди­нок від­по­чин­ку для не­зря­чих руй­нує­ть­ся. ЦП УТОС не вжи­ває за­хо­дів до йо­го ре­мон­ту, хоч, за сло­ва­ми В. Б. Цап­лі­на, чле­на УТОС, го­ло­ви гро­мад­сько­го ко­мі­те­ту в спра­вах за­хис­ту та від­нов­лен­ня бо­яр­сько­го бу­дин­ку від­по­чин­ку, для цьо­го бу­ли всі мож­ли­во­сті, в то­му чис­лі й фі­нан­со­ві.

Як і належить у таких випадках, редакція надіслала свою публікацію в установи, які б мали дієво відреагувати на порушене питання (ЦП УТОС, Міністерство соціальної політики), голова громадського комітету в справах захисту та відновлення боярського будинку відпочинку В’ячеслав Цаплін із власної ініціативи надіслав своє звернення і нашу публікацію до Комітету в справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Верховної Ради України.
На превеликий жаль, усі інстанції відповіли на наш запит... мовчанням, хоч відтоді минуло чотири місяці.
Отож будинок руйнується. Незрячі потерпають. Оздоровитися, відпочити їм ніде. В’ячеслав Цаплін, як людина небайдужа, хвилюється, б’є у всі дзвони, але поки що безрезультатно. І от знову звернувся до редакції.


Він пише про те, що зрозуміло кожній нормальній людині: «Закриття будинку відпочинку для інвалідів по зору призведе до порушення соціальних прав людей, біда яких, відповідно до міжнародної класифікації, є однією з найтяжчих нозологій інвалідності, бо немає гіршого лиха, ніж позбавити людину можливості бачити світ».
І він має рацію. Тим більше, що в Україні таких людей налічується 50 тисяч, і в них було єдине місце, де вони могли відпочити, поспілкуватися. Була й інша база — санаторій ім. Наговіцина (м. Євпаторія). Але, зрозуміло, нашим інвалідам нині він недоступний.
Протягом усього часу, що минув, керівники ЦП УТОС та президія ЦП УТОС на звернення В. Цапліна надсилали відписки, причому часом керівник і його заступник писали протилежне: один рубав з плеча, мовляв, немає коштів, інший, навпаки, подавав надію.
Громадський комітет, який очолює В. Цаплін, провів із цього приводу своє дослідження з питання господарсько-фінансової діяльності будинку відпочинку, що примусило засумніватися у правдивості твердження про відсутність коштів.
Зрештою, комітет у справах захисту і відновлення будинку відпочинку звернувся до голови ЦП УТОС та президії ЦП УТОС із діловими пропозиціями: створити робочу групу з координації спільних дій, у десятиденний термін прийняти рішення про переказ 50 відсотків членських внесків на розрахунковий рахунок боярського будинку відпочинку, дозволити його директору і бухгалтеру користуватися банківським рахунком для добровільних пожертвувань громадян на цю справу, включити до бюджету УТОС кошти на ремонт будинку.
Пропозиції були проігноровані. А далі — знову відписки: то обіцяють ввести в експлуатацію котел для опалення спального корпусу, якого (котла) ще не було в наявності, то вирішити (невідомо, коли) питання щодо ремонту 1-го поверху спального корпусу. Врешті-решт, за наполяганням В. Цапліна, назвали час початку ремонтних робіт: після закінчення оздоровчого сезону. От тільки не сказали, якого саме, адже минулорічний сезон закінчився у жовтні 2014 р. Навесні має початися новий, а в плані ремонту нічого не зроблено.
Редакція «ДУ» повторно чекає відповіді, насамперед від ЦП УТОС, його президії не про обіцянки, а про реальні заходи для того, щоб у новому оздоровчому сезоні будинок відпочинку запрацював.
Лідія РУТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».