Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Квiтень 2019 20:51

Нові нейрони – присутні у мозку людей, старших за 90 років

Rate this item
(0 votes)

Уперше дослідники довели, що мозок здатний виробляти нові нервові клітини навіть у віці 90 років і більше.
Раніше вважалося, що виробництво нових клітин у мозку припиняється після певного віку і відбувається швидка втрата нейронів. Дослідники вважають, що це може відкрити шлях для нових досліджень у галузі деменції, пов’язаної з віком, і хвороби Альцгеймера.

Результати дослідження були опубліковані у журналі Nature Medicine.
Команда іспанських дослідників зазначила, що в ділянці гіпокампа головного мозку відбувається утворення нових нервових клітин. Ці ділянки мозку пов’язані з пам’яттю, настроєм і когнітивними функціями. Вони назвали це явище нейрогенез гіпокампа в дорослих.
Автори дослідження пишуть, що цей показник у дорослих сповільнюється і швидко знижується, коли людині ставлять діагноз хвороби Альцгеймера навіть на ранніх стадіях захворювання. Це відкриття може допомогти у діагностуванні ранніх стадій деменції.
Науковці досліджували посмертні тканини дорослих людей, у яких був здоровий мозок на момент смерті, у віці від 43 до 87 років.
Марія Лоуренс-Мартін, нейробіолог з Автономного університету Мадрида і старший науковий співробітник групи, сказала, що в здоровому мозку містяться новонароджені нейрони. У міру того як вік мозку прогресував, зниження числа цих нейронів було невеликим.
Наприклад, старіння мозку із 40 до 70 показало зниження кількості нових нейронів у ділянці зубчастої звивини гіпокампа приблизно на 40000–30000 на кубічний міліметр. Показники різко знизилися серед пацієнтів із хворобою Альцгеймера у віці від 52 до 97. Науковці зазначили, що нові нейрони все ж присутні у мозку людей віком понад 90 років.
Дослідник Лоуренс-Мартін сказала: «Це дуже важливо для дослідження хвороби Альцгеймера, тому що кількість клітин, які ви виявляєте у здорових людей, завжди вища, ніж кількість, виявлена у пацієнтів з хворобою Альцгеймера, незалежно від їх віку... Це передбачає, що якийсь незалежний механізм, на відміну від фізіологічного старіння, може призвести до зменшення числа нових нейронів».
Вона додала: «Я вважаю, що ми будемо генерувати нові нейрони, поки нам потрібно вчитися новому. І це відбувається кожну секунду нашого життя».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».