Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 18:49

Харківські військові медики винайшли диво-магніт для проведення оперецій

Rate this item
(0 votes)

У харківському Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону медики презентували власні розробки медичних інструментів та технологій лікування.
Презентація відбулася до Дня медичного працівника.
«За час проведення бойових дій на Донбасі у рамках АТО та ООС фахівці нашого центру прийняли у себе близько 25000 військовослужбовців різних силових відомств і правоохоронців, які брали участь у відновленні суверенітету та територіальної цілісності України.
З усіх цих пацієнтів понад 5500 осіб направили до Харкова з бойовими травмами, ще приблизно 4000 були поранені, а інші — мали різні захворювання.

100% військових лікарів брали участь в АТО, а декілька наших товаришів просто зараз виконують бойові завдання в рамках ООС», — зазначив на презентації начальник госпіталю полковник медичної служби Юрій Подолян.
За його словами, усі новітніші розробки лікування бойової вогнепальної травми — колективні досягнення та не мають аналогів у світі.
Як підкреслив провідний хірург госпіталю полковник медичної служби Віктор Біленький, військово-медичний заклад співпрацює з 53 цивільними установами, що займаються лікуванням чи дослідженням у галузі охорони здоров’я.
«Зауважу, що за понад 4 роки бойових дій на Сході України військовий колектив зробив справжній прорив у плані покращення процесу лікування та реабілітації армійців. Відкрито нові медичні підрозділи, придбано чи винайдено нові лікарські прилади, а головне, що медики у погонах набули безцінного досвіду», — пояснив Віктор Біленький.
На презентації серед іншого представлено так званий Малий набір хірургічного магнітного та немагнітного інструмента для видалення сторонніх тіл, що вже охрестили в армії диво-магнітом.
«Завдяки диво-магніту вдвічі зменшилася кількість хірургічного втручання у ході лікування поранених, а середня тривалість операцій із видалення сторонніх тіл зменшилася практично у 5 разів. Загалом термін лікування поранених скоротився на 25%, або майже на 6 діб прискорився термін повернення воїнів у стрій.
На даний час близько 3000 армійців скоріше стали на ноги через використання під час їхнього лікування диво-магніту, яким уже забезпечено госпіталі в районі бойових дій на Донбасі.
Економічний ефект за рахунок зменшення прямих медичних витрат, скорочення кількості етапів медичної евакуації, хірургічних втручань, днів стаціонарного лікування після застосування диво-магніту — понад 56 млн грн», — зазначив підполковник медичної служби Володимир Негодуйко.
На презентації наголошувалося, що розробками харківських військових медиків уже зацікавилися закордонні колеги і зараз тут працюють над впровадженням у серійне виробництво більш досконалого Великого набору хірургічного магнітного та немагнітного інструмента.

Світлана ЛІГОСТАЄВА,
Харків, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».