Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Червень 2018 09:03

Вікове погіршення роботи легенів? Не біда!

Rate this item
(0 votes)

Результати нового дослідження показали, що флавоноїди, які є природними хімічними сполуками, знайденими у фруктах і овочах, можуть допомогти сповільнити вікове погіршення функції легенів.
Флавоноїди — це клас рослинних поліфенолів, які виконують чимало функцій. У ролі пігментів рослин вони відповідальні за яскраві кольори фруктів і овочів. Крім того, вони привертають запилюючих комах і регулюють ріст клітин.
Різні наукові роботи показують, що флавоноїди, котрі містяться у продуктах харчування, мають велику кількість переваг для здоров’я людини.

Ранні дослідження виявили ряд протизапальних, антидіабетичних, протипухлинних і нейрозахисних властивостей флавоноїдів. За підсумками нового дослідження фахівці припустили, що певний тип флавоноїду, званий антоціаном, може допомогти покращити функціонування легенів у старості.
Уже було доведено, що антоціани зменшують слиз і запалення у тварин із хронічними обструктивними захворюваннями легенів. Але, незважаючи на це, автор дослідження Ванесса ГарсіяЛарсен, доцент кафедри харчування у Школі громадської охорони здоров’я ім. Дж. Хопкінса Блумберга (США), зазначила, що епідеміологічні дані про зв’язок між флавоноїдами і функцією легенів були дуже мізерні.
У своєму дослідженні вчені задіяли 463 добровольців із Норвегії та Англії. Протягом усього експерименту учасники неодноразово робили спірометрію — тест, який вимірює повітряний потік й об’єм повітря, який людина може видихнути за командою.
Крім цього, вони заповнювали анкети, відповідаючи на запитання про харчування. У підсумку фахівці визначили, що швидкість погіршення функції легенів була нижчою у добровольців, які споживали продукти з високим рівнем антоціанів.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».