Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Червень 2018 08:42

Чому болять ноги і що робити?

Rate this item
(0 votes)

Ці запитання ми часто ставимо, особливо після 60 років. Чому ж виникають такі проблеми і як із ними боротися? Про це ми розпитали фахівця — флеболога, лікаря вищої категорії Олега СЛАБОГО.

— Неприємні відчуття і біль у ногах можуть мати різні причини. Це можуть бути серйозні захворювання, такі як варикозне розширення вен нижніх кінцівок, трофічні виразки або хвороба хребта, нервової системи.
Болі у ногах можуть виникати при захворюваннях кісток і суглобів, м’язів і сухожиль, лімфатичних вузлів і судин. Нерідко ці захворювання супроводжують одне одного.

— Які основні симптоми захворювань ніг?
— Важкість у ногах найчастіше пов’язана із захворюваннями судин. Відбувається це через порушення відтоку венозної крові і підвищення внаслідок цього тиску в судинах. Утворюється венозний застій, котрий і стає причиною подразнення нервових закінчень і розвитку больового синдрому.
Найчастіше такі болі носять тупий характер, відчувається важкість у ногах. Таким чином, поступово розвивається варикозне розширення вен. Видиме зовні, воно також зачіпає внутрішні великі вени.
Біль у литках при ходьбі найбільш часто виникає при закупорці або звуженні артерій (атеросклероз артерій). Виникає при ходьбі і минає після короткочасного відпочинку. Через ущільнення стінок судин людина відчуває стискаючі болі у литкових м’язах. Характерним симптомом атеросклерозу є відчуття холодних стоп незалежно від пори року.
Якщо біль у ногах посилюється при русі, збільшенні навантаження, але при цьому пацієнт може йти, а зупинка не призводить до припинення болю, то це, скоріше за все, обумовлено поперековокрижовим остеохондрозом з утиском нервових корінців.
Порушення у роботі хребта, наприклад у міжхребцевих дисках, призводять до появи так званих ірадуючих болей, що віддають у ноги. Сам хребет при цьому може і не хворіти. До такого виду болей можна віднести ішіас (запалення сідничного нерва). При цьому захворюванні болі від хребта по ходу сідничного нерва передаються у ноги.
— А якщо болі виникають при ходьбі?
— Такі болі, що наче викручують ноги, виникають, як правило, при захворюваннях суглобів. Загострення цього больового синдрому спостерігається при зміні погоди. На більш серйозних стадіях захворювань суглобів біль може ставати постійним. Особливо це стосується нападів болю при подагрі.
— Чи може плоскостопість стати причиною постійних болей у ногах?
— Цілком. Плоскостопість проявляється у швидкій стомлюваності при ходьбі, відчуттям просто свинцевої тяжкості у ногах. Найбільш сильний біль виникає при запаленні м’язів ніг (міозиті). Може виникати як ускладнення різних захворювань, наприклад грипу, внаслідок незвичного фізичного навантаження (у туристів, спортсменів) або травми м’язів ніг.
При міозитах з’являються ниючі болі в м’язах ніг, що посилюються при рухах. Біль у стопі і литках у спокої турбує лежачи, але при цьому, якщо опустити ногу вниз, він зменшується або зникає.
Також при ходьбі пацієнт змушений зупинятися через певний час. Крім цього, стопа у горизонтальному положенні набирає блідого забарвлення, а при опусканні стає багряною. Такий стан розвивається при критичній ішемії кінцівки, обумовленій ураженням артерій.
— Що ж викликає розвиток критичної ішемії?
— Перш за все це — атеросклероз, тромбангіїт та ендартеріїт (запалення артерій), ураження судин при цукровому діабеті. Біль турбує в спокої, при русі посилюється: так буває при запаленні сідничного нерва, радикуліті.
Якщо біль у ногах супроводжується почервонінням і набряком, носить пульсуючий характер, що переходить у відчуття печіння під шкірою, з хворобливими ущільненнями по ходу вен, це може бути тромбофлебіт. При тромбофлебіті болі носять постійний характер, особливо це стосується болю в литкових м’язах.
Сильний біль на гомілках у спокої з підвищенням температури тіла і пропасницею, а також різке почервоніння шкіри найчастіше свідчать про бешиху. Біль у пальцях може бути при критичній ішемії.
— Як проявляється невралгія, про яку доводиться чути усе частіше?
— При невралгіях болі носять нападоподібний характер і виникають по ходу нервових волокон. У перервах між нападами біль практично відсутній, а сам больовий напад може тривати від кількох секунд до кількох хвилин.
— Як же проводити лікування хвороб ніг?
— Принцип лікарів: організм — єдине ціле. Тому, ми, як правило, не лікуємо окремі симптоми хвороби. Необхідно з’ясувати загальну причину захворювання, адже будьякий хворобливий симптом означає, що в організмі прийшли в дисбаланс одна або кілька систем — нервова, травна або ендокринна і лімфатична.
Це призводить до забруднення крові, уповільнення її руху, порушення циркуляції енергії й передачі нервових імпульсів, ожиріння та інших неприємних наслідків, які зумовлюють розвиток складних хронічних захворювань.
Біль у ногах може бути передвісником більш серйозних недуг, тому слід не відкладати турботу про здоров’я у довгу шухляду і йти на прийом до флеболога — фахівця по судинах. Він і призначить лікування, попередньо провівши поглиблену діагностику.
Хворому залишається тільки ретельно виконувати призначення й вести здоровий спосіб життя. Так і ноги болітимуть менше, а то й геть перестануть вас турбувати.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».