Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Липень 2016 17:06

Згоріли на сонці – що робити?

Rate this item
(0 votes)

Уліт­ку прак­тич­но у всіх лю­дей ви­ни­кає не­пе­ре­бор­не ба­жан­ня по­ні­жи­ти­ся під лас­ка­ви­ми про­ме­ня­ми сон­ця. Рів­на за­сма­га, під­крес­лю­ючи кра­су і здо­ров’я, зав­жди при­єм­на і при­ваб­ли­ва для очей.
Ду­же важ­ли­во у го­нит­ві за кра­си­вою за­сма­гою не по­тра­пи­ти на при­йом до лі­ка­ря із со­няч­ним опі­ком і не при­рек­ти се­бе на пе­ре­бу­ван­ня в при­мі­щен­ні на кіль­ка днів, ос­кіль­ки піс­ля три­ва­ло­го відпочинку на сон­ці лег­ко мож­на зго­рі­ти та от­ри­ма­ти со­няч­ний чи теп­ло­вий удар.
На пи­тан­ня, як не зго­рі­ти на сон­ці і що ро­би­ти, як­що це вже ста­ло­ся, від­по­ві­дає фа­хі­вець — до­цент, кан­ди­дат ме­дич­них на­ук Іри­на Шаль­ко.

— Зазвичай, людина, перебуваючи на морському узбережжі або на мальовничому березі річки, коли з води тягне приємною прохолодою, не відчуває дискомфорту, відсутні будьякі хворобливі відчуття.

Тому отримати сонячний опік досить просто.
— Як же ви­зна­чи­ти, що час хо­ва­ти­ся у за­ті­нок?
— Для більшості людей застосовуємо простий спосіб, який показує, що подальше перебування під прямими променями сонця вкрай небажане. Слід злегка натиснути пальцем руки на відкриту ділянку шкіри. Якщо на місці натискання шкіра набуває білуватого відтінку, саме час сховатися під навісом або піти у приміщення.
— В яких ви­пад­ках слід звер­та­ти­ся до лі­ка­ря?
— Якщо у вас з’явилися хворобливі пухирі або виразки на почервонілій шкірі, підвищилася температура тіла, виникли сильний головний біль і нудота, запаморочення, почастішав пульс. У цьому разі краще довіритися фахівцеві. Справа в тому, що в подальшому може виникнути пізня шкірна порфирія, коли чутливість шкіри до сонця значно зростає через порушення обмінних процесів у печінці. На відкритих ділянках шкіри, при потраплянні сонячних променів, утворюються бульбашки. Шкіра легко травмується, при цьому може виникнути інфекційне захворювання.
— Як по­лег­ши­ти по­га­не са­мо­по­чут­тя і змен­ши­ти симп­то­ми са­мо­стій­но?
— Це можливо зробити за допомогою засобів народної медицини або препаратів, придбаних в аптеці.
Здавна люди користувалися перевіреними й ефективними народними засобами. Поширеними і доступними є кисломолочні продукти: кефір, сметана, йогурт, сир і пахта. Вони знімають печіння, зменшують почервоніння, пом’якшують і охолоджують запалені ділянки шкіри, оскільки утворюють на поверхні білкову плівку. Ці продукти слід наносити на шкіру тонким шаром кілька разів на день.
Компрес із міцної заварки (3–4 пакетики чаю на склянку окропу) знімає больові симптоми. Розчин слід охолодити до кімнатної температури, потім намочити в ньому чисту м’яку тканину. Прикладати кілька разів на день (чим частіше, тим краще) на 20–25 хвилин. Не змивати водою. Якщо згоріла шкіра повік, допоможуть вологі прохолодні компреси з готових пакетиків із зеленим чаєм.
Чарівним «бабусиним» засобом при опіках вважається сік сирої картоплі. Для цього слід натерти картоплю на тертушці або скористатися електричним подрібнювачем, потім загорнути картопляну кашку у марлю і віджати сік. Нанести сік на шкіру і не змивати водою.
Значно поліпшить самопочуття прохолодна ванна протягом 20 хвилин без застосування мила, гелів для душу і скрабів, які тільки нашкодять шкірі. Вода має бути приємною, трохи нижчою, ніж температура тіла, але не холодною. Така водна процедура здатна значною мірою зняти біль і подразнення. Після процедури не варто розтирати шкіру рушником. Можна обсушити шкіру м’яким рушником слабкими «промакувальними» рухами. Але найкраще дозволити собі обсохнути на повітрі природним шляхом. Приймати ванни можна кілька разів на день.
Якщо шкіра не пошкоджена і на ній немає пухирів та виразок, можна використовувати як компрес яблучний оцет, розведений водою у співвідношенні 1:1. Розчин наливають у пляшку з розпилювачем або просочують ним тканину і потім накладають її на шкіру. Дуже ефективним є при сонячних опіках сік алое. Чудово, якщо є можливість отримати свіжий сік, який необхідно розвести водою 1:1. Якщо алое під рукою не виявилося, то стане у пригоді гель з алое, який продається в аптеках.
— А ко­ли не­об­хід­но ви­ко­рис­то­ву­ва­ти ме­ди­ка­мен­тоз­ні за­со­би?
— Якщо ви сильно обгоріли на сонці, то похід в аптеку обов’язковий. Щоб зняти свербіж, зменшити больові відчуття і жар, слід випити 1 таблетку аспірину, потім приймати ібупрофен 400 мг кожні 4 години протягом кількох днів до поліпшення стану шкірних покривів. При сонячних опіках чудово зарекомендували себе препарати на основі пантенола і гідрокартизонова 1% мазь із протизапальним, протинабряковим та протисвербіжним ефектом.
Пантенол краще купувати у вигляді спрею, який на легкій стадії допоможе зняти запалення і загоїти пошкоджені ділянки шкіри. Щоб прискорити процес відновлення шкірних тканин, лікарі рекомендують наносити спрей олазоль на пошкоджену ділянку від 1 до 4 разів на добу, залежно від ступеня ураження.
Дермазин призначають при інфікуванні опікових ран на поверхні шкіри. По суті, сонячний опік — це алергічна реакція шкіри на ультрафіолетове випромінювання. Лікарі радять приймати й антигістамінні препарати: діазолін, супрастин, каротин тощо згідно з інструкцією щодо застосування. Перед виходом на вулицю нанесіть сонцезахисний крем на відкриті ділянки тіла: обличчя, руки, груди і ноги.
Пам’ятаймо, що запобігти хворобі набагато легше і простіше, ніж страждати потім кілька днів без сну і спокою.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».