Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Липень 2016 21:11

Як не стати жертвою інсульту?

Rate this item
(0 votes)

За твер­джен­ням екс­пер­тів, ін­сульт уже не є діа­гно­зом ли­ше літ­ніх лю­дей. Лі­ка­рі де­да­лі час­ті­ше фік­су­ють це за­хво­рю­ван­ня і у 25–30-річ­них укра­їн­ців, і в ді­тей. З не­дав­ніх пір па­ці­єн­тів з діа­гно­зом «ін­сульт» ста­ло май­же чи не в пів­то­ра ра­зи біль­ше, ніж хво­рих з ін­фарк­том міо­кар­да, осо­бли­во у ве­ли­ких ін­дус­трі­аль­них міс­тах.
По­в’яза­но це із збіль­шен­ням стре­со­вих на­ван­та­жень і на­рос­тан­ням еко­ло­гіч­них та ін­ших не­спри­ят­ли­вих фак­то­рів. Жерт­ва­ми ін­суль­ту що­річ­но ста­ють по­над 400 ти­сяч чо­ло­вік, ба­га­то з них по­ми­ра­ють, по­над по­ло­ви­на за­ли­шає­ть­ся ін­ва­лі­да­ми.
Що ж та­ке ін­сульт і як не ста­ти йо­го жер­твою? Роз’­яс­нен­ня дає спе­ціа­ліст — кан­ди­дат ме­дич­них на­ук Ан­дрій Куль­ма­тиць­кий.

— Що та­ке ін­сульт?
— Інсульт — це спазм чи закупорка однієї із судин головного мозку. Наслідком може бути втрата життєво важливих функцій, зокрема мови та руху. Причиною найчастіше стає атеросклероз.

У судинах з’являються атеросклеротичні бляшки, які можуть відірватися в будьякий момент і закупорити судини, що призводить до відмирання частини мозкової тканини, яка постачає кров’ю судини.
— Які при­чи­ни ви­ник­нен­ня ін­суль­ту?
— Насамперед, важливо зазначити, що ця патологія може бути спадковою. А допоможе запобігти катастрофі грамотна профілактика та постійний нагляд таких хворих у лікаря.
Ще одним принциповим фактором ризику є артеріальна гіпертензія. Зазвичай інсульт виникає внаслідок гіпертонічного кризу — різкого підвищення артеріального тиску. У людей з високим артеріальним тиском інсульт виникає у сім разів частіше, ніж у гіпотоніків.
Також небезпечний і підвищений рівень холестерину. Після 40 років потрібно не рідше, ніж раз на рік, здавати кров на холестерин. Навіть якщо ви не маєте надмірної ваги. Також фактором ризику є куріння. Воно збільшує ризик інсульту у 1,9 разу. Нікотин і токсичні речовини, що містяться в тютюновому димі, знижують еластичність стінок судин, підвищують потребу серця в кисні.
Окрім того, розвиток інсульту може бути викликаний надлишковою масою тіла. Ожиріння збільшує навантаження на серце. Також підвищує ризик розвитку інсульту гіподинамія, адже сидячий спосіб життя додає зайвих кілограмів і погіршує кровопостачання. Спровокувати інсульт можуть і стреси. Різні хвилювання різко збільшують кількість серцевих скорочень і підвищують тиск.
— Як же цьо­го уник­ну­ти?
— Слід стежити за тиском. У 90 відсотків людей, які пережили інсульт, у минулому було зафіксовано артеріальну гіпертензію. Також слід якомога зменшити вживання солі і відмовитися від куріння. Якщо рівень холестерину в крові підвищений, рекомендується замінити тваринні жири на рослинні, включити до раціону свіжі фрукти, овочі і морську рибу.
Також не можна зловживати алкоголем. Норма — не більше 600 мл міцних напоїв на тиждень. Обов’язково потрібні фізичні, нехай помірні, але регулярні навантаження. Їм слід відводити хоча б 30 хвилин на день. А після 40 років обов’язково слід проходити обстеження судин хоча б раз у 3–5 років.
— Як роз­піз­на­ти ін­сульт?
— Згідно зі статистикою, лише 50 відсотків українців знають про ознаки інсульту, а 20 мають приблизне уявлення про те, що слід робити в разі, якщо стався інсульт. Нейрохірурги зазначають, що коли вони протягом трьох годин встигають надати допомогу жертві інсульту, то наслідки нападу можуть бути усунені.
Симптомами інсульту є: раптовий перекіс обличчя, утруднення мови, слабкість в одній частині тіла — в руці або нозі. Можливі також запаморочення та непритомність.
Будьяка людина може розпізнати симптоми інсульту, попросивши потерпілого виконати прості «завдання». Ось ці чотири кроки до розпізнання інсульту: попросіть людину усміхнутися; сказати будьяке просте речення; підняти обидві руки; висунути язик (якщо язик викривлений, повернутий — це ознака інсульту). Якщо проблеми виникнуть навіть з одним із цих завдань — одразу ж «швидку»!
Інші ознаки інсульту, які визначаються самим потерпілим: раптове оніміння кінцівки (руки, пальці, ступні, ноги), навіть частини обличчя або тіла, несподівана втрата контролю: ви не можете зрозуміти, де перебуваєте, не можете чітко говорити. Двоїння в очах або нечіткий зір, нудота, блювання. Якщо є хоча б дві з цих ознак — потрібно терміново звертатися до лікаря.
— Що мож­на зро­би­ти до при­їз­ду «швид­кої»?
— Покласти хворого на високі подушки, підсунувши їх під плечі, лопатки, голову, щоб вона була піднята над рівнем ліжка приблизно на 30 градусів. Забезпечити приплив свіжого повітря — відкрити кватирку або вікно, розстебнути комір сорочки, зняти тугий ремінь або пояс і весь одяг, який стискає тіло.
Виміряти артеріальний тиск. Якщо він підвищений, дати препарат, який хворий зазвичай приймає. Якщо ліків під рукою немає, потрібно опустити ноги хворого в тазок із помірно гарячою водою.
Якщо людину рве — повернути голову хворого набік і підкласти під нижню щелепу лоток — блювотні маси не повинні потрапити в дихальні шляхи. Після того обов’язково спробуйте якомога ретельніше очистити від блювотиння порожнину рота, щоб потерпілий міг вільно дихати.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».