Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Квiтень 2016 18:51

Соціальний статус важливіший за дітей

Rate this item
(0 votes)

Коли соціальний статус людини підвищується, його здатність до розмноження падає. Таку заяву зробили дослідники Університету Еморі.
Фахівці вважають, що конкуренція за соціальний статус є одним із найважливіших чинників низької народжуваності в сучасному світі.
Автор дослідження доктор Пол Хупер заявив, що райони мегаполісів із розвиненим ринком праці, в яких ведеться інтенсивна конкуренція за робочі місця, мають найбільш виражене зниження демографічних показників.


Багато країн світу, на думку вчених, у даний час мають критичні показники соціальної нерівності, причому соціальний статус для сучасної людини є більш значущим, ніж продовження роду.
Сучасна людина, вважає доктор Хупер, більше стурбована кількістю матеріальних благ, ніж кількістю дітей.

 

ГІ­ПЕР­ТО­НІЯ — МОВ­ЧАЗ­НА ЗА­ГРО­ЗА ЖИТ­ТЮ

Високий кров’яний тиск, що не супроводжується будьякими симптомами, є однією з найпоширеніших причин смерті в усьому світі. Фахівці лікарні Fortis розповіли, чому необхідно стежити за рівнем тиску і до чого призводить відсутність контролю цього рівня.
У віці від 20 до 50 років у більшості людей з’являються перші проблеми з артеріальним тиском. Гіпертонія відома у колах закордонних медиків як мовчазний вбивця. У першу чергу така назва пов’язана з тим, що захворювання може тривалий час залишатися непоміченим.
Відповідно до досліджень лише 10% хворих повідомляють про короткочасні головні болі або затяжні мігрені. Саме мігрені і головні болі, що не проходять тривалий час, є найбільш явною ознакою підвищеного тиску. Органимішені для гіпертонії — це нирки, головний мозок, очі, артерії та серце.
Фахівці радять контролювати рівень артеріального тиску щодня протягом 15 днів мінімум, щоб установити, чи є у людини ознаки гіпертонії. У групі ризику перебувають курці, люди, що вживають алкоголь, і ті, хто мають сімейну історію гіпертензії.


ТРИ­ВО­ГА ЗА­ВА­ЖАЄ МІР­КУ­ВА­ТИ ПРА­ВИЛЬ­НО

Тривога і неспокій можуть порушити процес прийняття рішень. Такого висновку дійшли вчені Університету Піттсбурга.
На думку фахівців, механізм розвитку тривожності порушує в мозку процес прийняття корисних, адекватних рішень. Під час відчуття тривоги ділянка мозку, відома як префронтальна кора, перестає діяти так, як необхідно. Унаслідок цього людина не може прийняти гнучке і корисне рішення. Науковці стверджують, що занепокоєння може серйозно зіпсувати життя людини, адже часом від правильних рішень залежить усе життя.
На неврологічному рівні цей процес загрожує заціпенінням нейронів, тобто людина в буквальному сенсі починає загальмовуватися в процесі роздумів над чимось.
Розуміння механіки тривожності наближає медиків до винаходу універсального методу лікування цього стану. З фізіологічної точки зору тривога — той самий страх, тобто процес, що порушує адекватну мозкову функцію.

Ярослав ШЛАПАК, укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».