Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Липень 2015 18:30

Отримано нові дані щодо протидіабетичного ефекту кави

Rate this item
(0 votes)

Протягом останніх 3–4 років науковці повідомляють про виявлену ними раніше невідому властивість кави знижувати ризик розвитку цукрового діабету при регулярному вживанні. Цього разу добрі новини для любителів кави надійшли з Греції.
Відмінність дослідження, яке провели дослідники з Університету Харокопіо в Афінах, від попередніх наукових робіт, присвячених протидіабетичним властивостям кави, полягає в тому, що грецькі вчені набагато ближче підійшли до розгадки таємниці ароматного напою.


Досі вчені лише фіксували існування зв’язку між регулярним споживанням кави і зниженням ризику розвитку цукрового діабету, а ось грецькі дослідники виявили, як саме улюблений напій мільйонів людей знижує цей ризик.
Дослідники з Афін протягом 10 років регулярно опитували 1300 чоловіків і жінок, жителів Еллади, про те, скільки чашок кави вони випивають у середньому протягом тижня.
Вони також регулярно аналізували зразки крові учасників дослідження на рівень глюкози і, що особливо важливо, на рівень білка, який називається сироватковий амілоїд А. Цього останнього аналізу не робив ніхто з попередніх дослідників, які вивчали зв’язок між споживанням кави і зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу.
Сироватковий амілоїд А є маркером запалення в організмі, а давно відомо, що наявність хронічних запальних процесів значно підвищує ризик розвитку цукрового діабету.
Протягом 10 років цукровий діабет 2-го типу був діагностований у 191 учасника дослідження.
Порівняння відповідей на запитання анкет і даних про рівень глюкози і сироваткового амілоїду А в крові пацієнтів дозволило вченим зробити висновок про те, що вживання кави в кількості, що перевищує 1,5 чашки на день, було пов’язано зі зниженням ризику розвитку цього небезпечного ендокринологічного захворювання на 54%.
Крім того, було встановлено, що рівень сироваткового амілоїду А в крові любителів кави був набагато нижчим порівняно з тими людьми, які каву взагалі не пили або пили час від часу.

Ярослав ШЛАПАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».