Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Липень 2015 17:20

Як не отруїтися влітку

Rate this item
(0 votes)

От­ру­єн­ня вліт­ку — спра­ва зви­чай­на: спе­ка, хар­чу­ван­ня за прин­ци­пом «де до­ве­деть­ся», від­сут­ність ін­ко­ли умов для під­три­ман­ня са­ні­тар­но-гі­гі­єніч­них норм бут­тя.

Нічого дивного, що з року в рік влітку люди чимось отруюються. І причиною тому — спека, через яку їжа й починає швидко псуватися. Не можу забути випадок, коли мій товариш поїв звичайних біляшів та дуже сильно отруївся. Як підсумок — лише відчайдушні зусилля фахівців інфекційної лікарні врятували його від серйозних неприємностей. Справа була у липні, самі розумієте. Отже, як уникнути долі мого товариша, ми попросили розповісти фахівця-гастроентеролога, кандидата медичних наук Сер­гія Му­зи­ку.


— Щоб не отруїтися влітку, спробуйте відмовитися від продуктів, що швидко псуються. До небезпечної їжі відносяться салати, заправлені майонезом або сметаною, десерти з кремовою начинкою, вулична їжа на кшталт шаурми або курей-гриль та деякі інші продукти і страви.
Одним із найнебезпечніших є отруєння несвіжою рибою і морепродуктами. Ніколи не купуйте шашлики з мідій, варені креветки та інші дари моря з рук пляжних спритників або на стихійних ринках. Якщо хочете поласувати морепродуктами, то придбайте свіжі і приготуйте самі (це нескладно навіть в умовах відпочинку) або відвідайте відомий вам ресторан. Не варто сподіватися на дрібні забігайлівки — і там, швидше за все, їжа може виявитися несвіжою. Адже для того, щоб продукт зіпсувався у спеку, достатньо одного відключення холодильника на пару годин.
— Як же бу­ти? Мо­же, хар­чі з су­пер­мар­ке­тів га­ран­ту­ють нам за­хист від от­ру­єнь?
— На жаль, ні. Небезпека отруїтися чекає нас не тільки на стихійних ринках або у підозрілих забігайлівках. Купуючи продукти в супермаркетах, варто також дотримуватися обережності, щоб не отруїтися. Насамперед, слід уникати дешевої акційної їжі. Якщо на м’ясні, рибні, молочні та інші продукти, що швидко псуються, ви побачили значну знижку, від них краще відмовитися. Заощадивши пару гривень на такій їжі, можете отруїтися так, що легко опинитеся на лікарняному ліжку. Воно вам треба? Адже зазвичай акції і великі знижки оголошують на той товар, який погано розкуповується чи термін придатності якого ось-ось закінчиться. А якщо така їжа хоча б півдня полежить поза холодильником... Самі розумієте.
Вибирайте продукти з максимальним терміном придатності. Зазвичай такі продукти розміщують в останньому ряду, а ті, термін зберігання яких минає найближчим часом, виставляються поближче до покупця. Саме ці продукти в супермаркетах часто мають граничний термін придатності.
— Так які ж про­дук­ти мож­на від­нес­ти до «пра­виль­ної» їжі у спе­кот­ну по­ру ро­ку?
— Чим більше в їжі води, тим вона швидше псується. Тому солонина і сушені продукти мають довгий термін зберігання і не псуються навіть на спеці. А ось від придбання слабосоленої або копченої риби у спеку варто відмовитися — така їжа небезпечна, тому що швидко псується. Це стосується і вареної ковбаси, пиріжків з м’ясом та подібних продуктів.
Якщо ви відправляєтеся у похід, на пікнік, або до моря поїздом чи автобусом, то із собою можна взяти сирокопчену (суху) ковбасу, суджук, бастурму, добре просолене сало без м’яса, сир. У принципі, довго не псуються різні снеки у вакуумній упаковці, але наїстися ними не завжди вдається, бо в них багато солі та інших шкідливих домішок. Як відомо, не псується на спеці сухе печиво й різні консерви, однак і вони мають свій термін придатності.
А ось молочні продукти, а також варені яйця, тістечка, пиріжки, варені або тушковані м’ясо і риба в спеку псуються дуже швидко. Тож із цією їжею варто бути обережними, адже нею можна легко отруїтися.
— Ка­жуть, що і во­да ни­ні не­без­печ­на...
— Щоб не отруїтися водою на відпочинку, купуйте бутильовану воду і у жодному разі не пийте її з крана. Приміром, в Індії якість водопровідної води така, що можна легко опинитися на лікарняному ліжку. В Україні воду з-під крана достатньо прокип’ятити. А ось брати воду з різних «цілющих» джерел я б не радив, адже рівень забруднення підземних вод у нас зараз неконтрольований. Навіть якщо 100 років тому десь була цілюща вода, то сьогодні у ній можуть бути домішки бензину, а то й чогось гіршого. Такою водою можна сильно отруїтися.
— От­же, які при­чи­ни псу­ван­ня про­дук­тів вліт­ку?
— Псуватися продукти можуть з двох причин. Перша — якщо продукт неправильно зберігався або прострочений, він втрачає свої смакові характеристики (молоко скисає, ягоди починають бродити, хліб черствіє і покривається грибком тощо). При цьому, що цей продукт не годиться до вживання, можна запідозрити за його зовнішнім виглядом, запахом і смаком. Вживши такий продукт, людина ризикує отримати розлад травлення, дискомфорт у животі, у кого шлунок міцніше — впораються без проблем.
Більш підступним є ситуація, коли в їжу від бактеріоносіїв і хворих (через брудні руки) потрапляють хвороботворні бактерії (найчастіше — стафілококи, сальмонели, шигели, клостридії). Бактерії розмножуються в їжі (чим вища температура, тим вища їхня активність) і починають виділяти продукти своєї життєдіяльності — токсини. Це робить таку їжу набагато більш небезпечною для здоров’я, ніж просто запліснявіла. Харчі з такими токсинами здатні викликати захворювання, що в більшості випадків вимагає госпіталізації, — харчову токсикоінфекцію. Підступність полягає в тому, що при другому варіанті розвитку подій їжа втрачає свої смакові якості і зовнішній вигляд не одразу, а поступово, і запідозрити за смаком псування можна не завжди, також вона може мало чим відрізнятися за смаком від свіжої.
— Що ж ро­би­ти, як­що це щось не те вже з’їде­но і че­рез од­ну-дві го­ди­ни рап­том по­чи­нає бо­лі­ти го­ло­ва, «ха­пає» жи­віт, під­сту­пає ну­до­та, під­ви­щує­ть­ся тем­пе­ра­ту­ра?
— Якщо до всього температура піднялася істотно й починається багаторазове послаблення випорожнення та блювота, у вас харчова токсикоінфекція або її ще називають інфекційний пронос.
Викликайте лікаря. Якщо ви почуваєтесь більш-менш нормально, лікуватися можна і вдома, якщо симптоми сильно виражені, доведеться викликати невідкладну допомогу й вирушати до інфекційного відділення лікарні: ставити крапельниці. Якщо не лікуватися, у важких випадках можна загинути від зневоднення та інфекційно-токсичного шоку.
— А як бу­ти, як­що не­має мож­ли­во­сті от­ри­ма­ти швид­ку ме­дич­ну до­по­мо­гу? Яку пер­шу до­по­мо­гу мож­на на­да­ти по­тер­пі­ло­му са­мо­стій­но?
— Якщо ви у ситуації, коли медиків потрібно довго чекати, насамперед, промийте шлунок: випийте не менше літра кип’яченої води великими ковтками, натисніть на корінь язика, викличте блювоту. Повторюйте таку процедуру кілька разів — поки промивні води не стануть «чистими» від залишків їжі. Другий етап самодопомоги — застосування ентеросорбентів (активоване вугілля 10–20 таблеток, ентеросгель — 2–3 столові ложки, розчинені у невеликій кількості води). Якщо не можна провести промивання шлунка, починайте лікування одразу з цього етапу, проте його ефективність буде помітно нижчою. Якщо є кого відправити в аптеку, нехай принесуть вам один з препаратів на основі ніфуроксазиду — він згубно діє на більшість збудників отруєнь.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».