Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Червень 2018 08:39

Мелодія для наших сердець

Rate this item
(0 votes)

11 ЧЕРВНЯ — 65 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВІТАЛІЯ ВАСИЛЬОВИЧА БІЛОНОЖКА (1953), УКРАЇНСЬКОГО ЕСТРАДНОГО СПІВАКА, НАРОДНОГО АРТИСТА УКРАЇНИ

Віталій Білоножко народився 11 червня 1953 року в селі Слобода на Сумщині. Паралельно із загальноосвітньою середньою школою закінчив музичну семирічну школу за класом акордеона. Брав активну участь у художній самодіяльності району та області.

Навчався в Сумському музичному училищі на диригентсько-хоровому факультеті та у Київській державній консерваторії за класом вокалу у народного артиста УРСР Костянтина Огнєвого.
Закінчивши музичне училище, Віталій працював у Чернігівській філармонії, служив в армії — у Київському військовому окрузі в десантних військах. Під час служби в армії Віталій Білоножко був й учасником Ансамблю пісні і танцю Київського військового округу.

Потім закінчив Київську національну консерваторію імені П. І. Чайковського. Водночас працював солістом Київського театру естради на Подолі.
Від 1981 року працює солістом Держтелерадіо України. Брав участь у Днях культури України в 25 країнах світу, зокрема у США, Канаді, Китаї, Великій Британії, Франції, Угорщині, Німеччині, Польщі, Чехословаччині, Японії, Сомалі та всіх республіках колишнього СРСР.
Першими піснями, записаними Білоножком на Українському радіо, стали твори Максима Дунаєвського «Всё пройдет» та «Городские цветы». Згодом Білоножко знайшов собі постійних авторів — Олександра Злотника (пісні «Возвращайся сюда», «Там, де двоє зустрічаються», «Затанцую тебя», «Кто ты такой?», «Тайфун по имени Катя», «Старая дача», «Чарівниця», «Шануймо любов») та Євгена Осадчого («Ти — земле моя», «Твоє ім’я», «А була любов», «Не лукав», «Боже, дай Україні волю»).
У 1994 році фірма «НАК» випустила 2 компакт-касети під спільною назвою «Ярмарок», через рік — «Яблуневий туман», на яких зібрані були останні на той час записи Віталія Білоножка. Відтоді ж Віталій почав концертувати разом зі своєю дружиною Світланою, колишньою солісткою оперети й диктором УТ-1.
Загалом Віталій Білоножко випустив 6 компакт-дисків в Україні, США та Канаді, антологію власної творчості на 12 аудіокасетах.
У 1999 році разом із дружиною — народною артисткою України Світланою Білоножко став засновником регулярного Міжнародного фестивалю родинної творчості «Мелодія двох сердець», одного з найпопулярніших у державі.
У теперішній час (2000-ні) виступає у концертних програмах, зокрема є постійним учасником благодійних акцій і гала-концертів, у тому числі на ТБ, опікується фестивалем «Мелодія двох сердець», паралельно викладає на кафедрі естрадного співу у Київському національному університеті культури і мистецтв.
Велика праця на культурному фронті принесла у грудні 1995 року Віталію Васильовичу Білоножку високе звання народного артиста України.
За високу професійну майстерність та вагомий внесок у розвиток та популяризацію української пісні артист також нагороджений Міжнародним орденом Миколая Чудотворця (1998) та «Президентською Нікою» (1997), він є кавалером орденів Ярослава Мудрого V ступеня (2003), «За заслуги» ІІІ ступеня (2008).
А ще Віталій Білоножко — лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних пісенних фестивалів і конкурсів. До всього Білоножко як справжній громадянин відпрацював 49 концертів у зоні Чорнобильської АЕС. Та найголовніше, що щиро лунає в ефірі та наших серцях мелодія любові і ніжності. Спасибі Вам, Віталію!

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».