Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Березень 2018 21:19

«Просвіта» закликає Порошенка захистити українську

Rate this item
(0 votes)

Го­ло­ва Все­ук­ра­їн­сько­го то­ва­ри­ства «Про­сві­та» іме­ні Та­ра­са Шев­чен­ка Пав­ло Мов­чан за­кли­кав Пре­зи­ден­та за­хис­ти­ти ук­ра­їн­ську мо­ву, адже ру­си­фі­ка­ція в Ук­раї­ні за­гро­жує не ли­ше дер­жав­ній мо­ві, а й дер­жа­ві в ці­ло­му.
Про це він заявив під час круглого столу на тему: «Мова — консолідуючий чинник нації і нова хвиля русифікації України» в Укрінформі.
«Президент має абсолютно всі повноваження, якими наділила його Конституція, — і 8 стаття, і 10 стаття — наділила його всіма можливими інструментаріями для того, щоб вирішувати мовне питання. Є всі підстави вимагати це від Президента як від гаранта Конституції України»,— заявив він.

Голова «Просвіти» зазначив, що сьогодні русифікація загрожує не лише державній мові, а й українській державності в цілому, тоді як деякі медіа в Україні сприяють поширенню русифікації в інформаційній сфері.
«Мені не треба вас переконувати, що русифікація в українській інформаційній сфері загрожує державі. Ви бачите, які ставляться наголоси на деяких медіа. Чому ведуть програми російською мовою, чому російські медійники працюють в українській сфері? Як делеговані від Путіна? Ми тільки так можемо трактувати це», — зауважив він.
Також Мовчан запропонував 2018 рік проголосити Роком української мови.
Як повідомляв Укрінформ, раніше у лютому колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали нинішнього главу держави Петра Порошенка оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.
У листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018 рік Роком державної мови. Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності надіслав лист главі держави з пропозицією щодо оголошення 2018 року Роком державної мови.
Крім того, відповідну пропозицію підтримали відомі письменники, науковці та митці.
Ініціативу проголошення Року утвердження державної мови також підтримали Світовий конгрес українців і група «Першого грудня».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».