Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Грудень 2016 10:55

Квіткова Україна художниці Марини Громенко

Rate this item
(1 Vote)

Талановита київська художниця Марина Громенко представила широкій публіці нову серію авторського живопису під промовистою назвою «Квіткова Україна».
Презентація творів відбулася на так званому українському парнасі — у столичному музеї видатних діячів української культури, а саме — у Музеї Лесі Українки (вул. Саксаганського, 97), що є його частиною. Основна ідея самобутнього проекту — любов до Батьківщини.
Було представлено полотна, в яких мисткиня втілила свою любов до України через образи, без яких неможливо уявити етнографію, малярство, народну пісеннопоетичну творчість.

Ці образи супроводжують українця від колиски до останнього притулку, даючи не лише естетичну насолоду, а й віру в їх сакральний сенс.
Барвінок, бузок, калина, кріп, маки, мальви, соняхи, троянди, чорнобривці — символиобереги, зібрані в чудовий букет мистецького задуму, є прекрасним дарунком країні та її людям.
Справжній патріотизм — почуття однозначного змісту, але з безліччю нюансів прояву — від жертовності до буденної праці, від парадних урочистостей до тихого замилування краєвидами рідної землі. Воно — у кожного своє, особисте. У Марини Громенко почуття любові до Батьківщини втілюється в її напрочуд гарних картинах.
У творчості художниці тема квітів — не випадковий епізод, бо обумовлена тонким відчуттям прекрасного, гармонійним сприйняттям дійсності й навіть фактами особистої біографії: Марина Громенко народилася в Ризі, столиці Латвії, де розвинений культ рослинноквіткових атрибутів.
Захопленню сприяли роки навчання на кафедрі дизайну Київського національного інституту культури і мистецтв, у майстерні художникамонументаліста, професора Юрія Легенького. Сам чудовий стиліст, він сприяв розкриттю та вдосконаленню прийомів стилізації у своєї учениці. І саме тонка стилізація, цікаве колористичнокомпозиційне вирішення є відмінною рисою представлених на виставці робіт: художниця віднайшла такий конструктивний прийом — поєднання фігуративного зображення з абстрактним тлом. Це вносить в її роботи не лише елемент декоративності, а й надає їм символічного звучання.
Марина Громенко — багатогранна особистість. Вона кохається не тільки в малярстві, а й в інших видах мистецтва, зокрема в музиці, поезії. Маючи високий творчий потенціал, авторка намагається реалізувати його якнайповніше. Шанувальники насолоджуються творами художниці, відколи розпочалася її виставкова діяльність.
У доробку — двадцять колективних і десять персональних виставок. Полотна мисткині зберігаються в Mauermuseum (Берлін) і приватних колекціях в Ізраїлі, Німеччині, Росії, Сполучених Штатах Америки та Україні.
Наразі художниця продовжує активно працювати, втілюючи свої задуми, вирішуючи творчі завдання, котрі ставить перед собою в кожній новій живописній серії чи окремому сюжеті. Дух експерименту, повнота сприйняття життя в контексті мистецтва, здатність віднайти гармонію в нашому контрастному сьогоденні та втілити її образотворчими засобами — це те, що захоплює глядача у творчості Марини Громенко, вселяючи надію на майбутні звершення самобутньої авторки.
Юлія Омельчук

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».