Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Липень 2016 21:38

Особливі портрети

Rate this item
(0 votes)

Не­зви­чай­ні жі­но­чі об­ра­зи пред­став­ле­но на пер­со­наль­ній ви­став­ці львів­ської ху­дож­ни­ці Га­ли­ни Кон­стан­тюк «Пор­тре­ти» в Му­зеї іс­то­рії Ки­єва. Жін­ки і дів­ча­та на них схо­жі на пер­со­на­жів ка­зок і, мож­ли­во, ко­мусь на­га­да­ють ди­тин­ство. Але за ви­ра­зом їх­ніх очей на гар­нень­ких ляль­ко­вих об­лич­чях — мрій­ли­вим, ве­се­лим або сер­йоз­ним — мож­на зро­зу­мі­ти, що це дійс­но зоб­ра­жен­ня ре­аль­них лю­дей, на­пи­са­них ху­дож­ни­цею у влас­ній, щи­рій ма­не­рі.

Галина Константюк народилась у Львівській області в селі Малі Підліски. У дівчини змалку виявилися здібності до малювання. Її улюбленим предметом у школі було образотворче мистецтво. Батьки завжди підтримували доньку у творчих прагненнях, і сумнівів щодо вибору професії у Галини не було.

У 15 років вона вступила до Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. Івана Труша. Після закінчення коледжу продовжила навчання у Львівській національній академії мистецтв. Згодом здобула і освіту дизайнера одягу, деякий час працювала у відомого дизайнера Оксани Караванської. Потім вирішила спробувати себе у викладацькій діяльності і деякий час працювала у школі та коледжі, де мала можливість ділитися набутими знаннями з учнями та студентами. Але її душа прагнула творчості, і, зрештою, Галина присвятила себе живопису.
Особливо Галину приваблювало мистецтво портрета, майстерність, з якою художники не тільки професійно зображували обличчя та руки з належними світлотінями, але й передавали внутрішній стан і настрій людини. Вона розпочала писати портрети своїх друзів і знайомих, намагаючись передати у кожному творі те неповторне, чим відзначена кожна людина. Тому кожен її портрет є особливим, має свою унікальну історію. Іноді це випадкові перехожі, образи яких запам’яталися художниці за лічені хвилини.
За зображенням майже казкових героїв приховано реальні характери, ліричні або драматичні почуття, навіть життєвий шлях. Для художниці не існує незначних дрібниць: портрети доповнені промовистими деталями. Посуд, квіти, фрукти, келих вина або філіжанка кави, улюблені тваринки — всі ці деталі складаються у певний образ людини і розповідають про неї без слів.
Особливу увагу майстриня приділяє вбранню своїх героїнь: воно може бути фантазійним, історичним або народним, з надзвичайним смаком доповнене відповідними прикрасами. Численні портрети, починаючи від найперших робіт («Любка», «Ксеня»), зображують українських дівчат, їхній характер і красу. Виконані з добрим гумором, вони викликають у пам’яті рядки з жартівливих народних пісень.
Галина Константюк має багато творчих задумів, працює над новими роботами, виставки її картин приваблюють нових поціновувачів її таланту.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».