Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Липень 2016 16:39

Ілюзія нескінченності

Rate this item
(1 Vote)

Спо­чат­ку ви­дає­ть­ся, що ви вже десь ба­чи­ли ці сю­же­ти, вам май­же зна­йо­мі ро­ман­тич­ні об­ра­зи лю­дей у ста­ро­вин­но­му вбран­ні се­ред ма­льов­ни­чої зе­ле­ні пар­ків, в аль­тан­ці на бе­ре­зі мо­ря чи ста­ву. 
Але на кар­ти­нах ху­дож­ни­ка від­бу­ває­ть­ся щось див­не, де­фор­ма­ція об­ра­зів, умов­на не­за­вер­ше­ність, про­тяж­ність лі­ній за ме­жі по­ло­тен, не­мов би їх не­скін­чен­не пе­ре­ті­кан­ня у прос­то­рі і ча­сі.

Одеський художник Ігор Гусєв представляє у мистецькому центрі «Шоколадний будинок» персональну виставку творів «Агенти часу». Картини, в які закладений метафоричний зміст, написані в класичному стилі зі справжньою майстерністю. Вони надзвичайно вдало розміщені в інтер’єрах «Шоколадного будинку», пишне оздоблення яких також наслідує певні архітектурні стилі минулого.

Умовні сюжети картин ґрунтуються на загальнокультурних спогадах та алюзіях, тому вони здебільшого нагадують твори живопису минулих століть або кадри з «історичних» серіалів. Автор сміливо пропонує власний, дещо іронічний погляд на історичні події та персонажів із різних епох, що виявляється також у епатажному ефекті присутності сучасних предметів серед історичного антуражу.
У деяких картинах Ігоря Гусєва так само іронічно переосмислюється доба соціалістичного реалізму з його характерними ознаками. Між художником та глядачами весь час триває захоплююча інтелектуальна гра в упізнавання, а оптимістична яскравість кольорової гами його робіт налаштовує на позитивне світосприйняття.
Ігор Гусєв народився 1970 р. в Одесі, закінчив Одеське художнє училище ім. Грекова. Свою творчу діяльність розпочинав у буремні 90ті, експериментував з різноманітними темами та техніками: живопис, графіка, колаж, фото, стрітарт, перформанс, інсталяція. Наприкінці 90х його роботи вже активно виставлялись у галереях Києва, Праги, Берліна і нині популярні та представлені в багатьох приватних зібраннях. Незважаючи на це, Ігор багато часу та енергії присвячує некомерційному мистецтву. У 2007–2010 рр. він організовував акції «артрейдерів» на одеському Старокінному ринку, до яких потім долучилися й іноземні автори.
Ще одна грань таланту Ігоря Гусєва — поетична творчість. У 2015 р. вийшла його книга «Лайкхокку» з авторськими ілюстраціями. Це збірка коротких, у кілька рядків, віршів, якими він майже щоденно коментував на своїй сторінці у Facebook драматичні події, що розгорталися на Майдані, на вулиці Грушевського, у Криму, на Донбасі. Презентація поетичної збірки Ігоря Гусєва «Лайкхокку» відбулась на 5му Книжковому Арсеналі в Києві.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».