Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Квiтень 2016 21:09

Приречені на аншлаг, або дубль перший пішов

Rate this item
(0 votes)

Смі­ли­вий крок на­зу­стріч кі­но зро­би­ли у Ки­їв­сько­му на­ціо­наль­но­му ака­де­міч­но­му те­ат­рі опе­ре­ти. Тут від­бу­ла­ся прем’­єра кон­цер­ту «Му­зи­ка з кі­но­філь­мів. Дубль 1», в яко­му зву­ча­ли улюб­ле­ні ме­ло­дії.

«Сьогодні ми поєднали в одному концерті два види мистецтва — кіно і театр, які неможливо уявити один без одного. Пропонуємо глядачеві музику з українського кіно, фільмів радянської доби, а також голлівудських картин. У концерті представлено як комедійне, так і драматичне та сентиментальне кіно. Це — справжня лабораторна робота, адже непросто знайти самі музичні твори до кінофільмів, потім потрібно зробити аранжування, досягти потрібного звучання.
У нас уже є матеріали до кількох наступних кіноконцертів. Не буду поки відкривати всіх таємниць, лише зазначу, що один із відділів майбутнього концерту буде повністю присвячений українському кіно. Даруємо свою любов глядачеві.

Прагнемо, аби актори та глядачі дихали в унісон», — розповів режисерпостановник концерту, народний артист України Богдан Струтинський.
Логічно, що саме Національна оперета України звернулася до кіномистецтва, адже саме кіно неодноразово зверталося до театрального мистецтва і жанру оперети зокрема. У ХХ столітті на основі театральних мюзиклів, оперет, комічних опер у різних країнах світу створювалися кінематографічні стрічки, частина з яких незабутня й популярна дотепер. Саме кінематограф розширив коло шанувальників музичного театру.
Ведучими цього незвичайного концерту були художній керівник театру Богдан Струтинський, народний артист України Микола Бутковський та соліствокаліст Сергій Яцук. Ведучі напівсерйозно, напівжартома розмірковували над тим, яке місце і роль у процесі створення кіно належить режисерові, акторам, композитору. Але всі зійшлися на тому, що хороша музика в кіно — це вже половина справи. Музика здатна передати те, чого неможливо передати словами.
Особливістю концерту стало те, що можна було не тільки насолодитися чарівною музикою з кіно, а й побачити на великому екрані уривки з улюблених кінофільмів. Шанувальники українського кіно із задоволенням послухали мелодії з кінофільмів «Тіні забутих предків» та «Високий перевал» на музику М. Скорика.
Представники старшого покоління згадали свою молодість під марш з кінофільму «Цирк»; «Вальс» і «Трійку» з картини «Заметіль» та «Вальс» зі стрічки «Маскарад». Справжнім подарунком для всіх любителів західного кіно стали мелодії з фільмів «Хрещений батько», «Володар перснів», «Зоряні війни», «Список Шиндлера», «Термінал», «Титанік», «Місія нездійсненна».
Ще більше сюрпризів було у другій дії концерту, тому що до оркестру долучилися солістивокалісти, артисти балету та хору театру. Присутні довго аплодували народним артистам України Людмилі Маковецькій та Олександру Трофимчуку; заслуженим артисткам України Галині Грегорчак, Ірині БеспаловійПримак та Тамарі Ходаковій; молодим виконавцям Тетяні Чабан, Ользі Федоренко, Максиму Булгакову, Олені Арбузовій, Наталії Ясницькій, Олексію Кирилову, Володимиру Одринському, які створили справжнє свято для всіх поціновувачів театру і кіно.
А ще цього дня у Національній опереті України відбулася презентація першого номера видання OperettaNews.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».