Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Сiчень 2015 11:20

Пригоди дочки Дюймовочки

Rate this item
(4 votes)

Хо­ча Ки­їв­ський ака­де­міч­ний те­атр «Ко­ле­со» сво­їми по­ста­но­в­ка­ми звер­тає­ть­ся пе­ре­важ­но до до­рос­ло­го гля­да­ча, але тут на­ма­гаю­ть­ся знай­ти клю­чи­ки і до ди­тя­чих сер­дець.
Не­що­дав­но від­бу­ла­ся прем’­єра спек­так­лю «День при­льо­ту Лас­тів­ки, або По­ці­лу­нок Прин­це­си», ство­ре­но­го за п’єсою ві­до­мо­го су­час­но­го бі­ло­ру­сько­го дра­ма­тур­га Олек­сія Ду­да­рє­ва, що, у свою чер­гу, бу­ла на­пи­са­на за мо­ти­ва­ми ка­зок Ган­са Кріс­ті­ана Ан­дер­се­на. Но­ва по­ста­но­вка ста­ла пер­шою сер­йоз­ною ре­жи­сер­ською ро­бо­тою од­нієї з про­від­них акт­рис те­ат­ру Ма­рії Гру­ні­че­вої.

«Ми дуже довго шукали твір для нової дитячої вистави. Але врешті-решт нам поталанило знайти саме цю казку. Адже вона надзвичайно добра, у ній так багато позитиву, якого так не вистачає всім нам, незважаючи на те, скільки кому років. А також цей твір має велике виховне значення. Це — робота всього нашого колективу, бо актори були співтворцями вистави.
Ми практично не змінювали сюжету твору. Лише додали деякі моменти, скажімо, як Чортеня робить вигляд, що помирає. Автор був дуже радий, коли дізнався, що його казку поставлять в Україні. На жаль, він не зміг приїхати на прем’єру, але пообіцяв обов’язково завітати до Києва», — розповіла пані Марія.


Вистава «День прильоту Ластівки, або Поцілунок Принцеси» є немов продовженням твору Андерсена «Дюймовочка», а події відбуваються через триста років після подій, описаних у всесвітньо відомій казці. Тепер головною дійовою особою виступає Принцеса Дюмі, що є дочкою Дюймовочки.
Спочатку — це вередливе самозакохане дівчисько. Під час свята прильоту Ластівки вона відмовилася поцілувати Олов’яного солдатика, що був у неї таємно закоханий. Саме після цього за допомогою Чортеняти її викидають щурам. Але ж, напевне, Олов’яний солдатик не залишить дівчину в біді.
Очевидно, нова постановка буде цікавою не тільки дітям, але й їхнім батькам. Адже зовсім не по-дитячому звучать фрази: «Раніше підкоп називався крадіжкою, а зараз — бізнесом»; «Хіба на правду ображаються? Лише на неї, родиму, й ображаються»; «Хазяїн своєму слову: захотів — дав, а захотів — забрав».
Як це нерідко буває і в дорослих виставах, багатьом маленьким глядачам найбільше запам’ятовуються саме негативні персонажі — Шушера (актриси Аліна Проценко або Ольга Армасар) та Крисан (Ігор Марусяк або Дмитро Соловйов), що досить удало виписані драматургом і вміло втілені на сцені акторами. Але найбільш колоритним вийшов образ Чортеняти у виконанні Олександра Дідика.
«Хотілось би, щоб ситуація в нашій державі так само змінилася, як і поведінка мого персонажа. У казці перемагає добро, переможе вона і в Україні», — підкреслив Олександр.
Проте багатьом сподобалися і персонажі, створені Анною Артем’євою, Юлею Берніковою, Денисом Драчевським, Едуардом Кіхтенком, Ольгою Васюник, Валентиною Костишеною, оскільки всі вони несуть позитивну енергетику. Цікавою знахідкою вистави стали ельфи у виконанні юних учасників театральної студії, що діє при театрі. Невідомо, чи стане хтось із них професійним актором, коли виросте, але яскраві враження від виходу на професійну сцену, скоріше за все, залишаться у пам’яті на все життя.
Едуар ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».