Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 06 Сiчень 2015 18:31

Нам варто повірити у вільну країну

Rate this item
(0 votes)

Ще сві­жі в пам’­яті укра­їн­ців тра­гіч­ні по­дії, що від­бу­ли­ся в сер­ці на­шої сто­ли­ці в лю­то­му. На жаль, тра­ге­дія не за­кін­чи­ла­ся, а має про­дов­жен­ня на схо­ді дер­жа­ви. Про­те де­які мит­ці вже роб­лять спро­би пе­ре­ос­мис­ли­ти не­да­ле­ке ми­ну­ле.

У Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва нещодавно відбулася прем’єра мистецького проекту «Повертайся живим», що став спільною роботою театру та дуету «Тельнюк. Сестри».
В основі сюжету цього проекту — історія Героя нашого часу. Це розповідь про юнака, який пройшов шлях Революції гідності. Ілюстрацією до цієї історії стали пісні, створені композитором Лесею Тельнюк за поезією Тараса Шевченка, Лесі Українки, Станіслава Тельнюка та Оксани Забужко. А втілити цю ідею на сцені взявся молодий, але вже досить відомий режисер Дмитро Тодорюк.
«Пропозиція створити виставу на основі самодостатніх пісень із глибокими текстами і унікальним композиторським баченням — досить непроста справа, але своєчасність ідеї надихнула мене на створення образу Героя сучасності, Героя, про якого ми зобов’язані пам’ятати і якого повинні славити в мистецтві»,— розповів Дмитро.


Завданням режисера було створити не звичайний концерт, який можна побачити, скажімо, у філармонії або в іншій концертній залі. А раз за цю справу береться професійний театр, то, насамперед, це має бути вистава. Як відомо, після подій, котрі змінили наше суспільство протягом останнього року, народився справжній Герой, народилася людина, здатна не лише захищати своє майбутнє, а й помирати за нього. Це людина, яка хоче бути вільною і не бути залежною ні від яких зовнішніх подій та обставин. Саме цей Герой став тим стрижнем, який об’єднав чудову українську поезію в одне ціле, що зветься виставою.
Спочатку бачимо на сцені мирне життя, мирних людей. Вони бачать страшний сон, що передрікає лихо, а потім і дійсно приходить біда. Але приходить Герой, який готовий іти на подвиги заради своєї країни.
Весь час на сцені сестри Тельнюк. Пісні у їх виконанні — це не просто чарівні музичні твори, а немов прогнозування тих подій, що нас очікують. Дійовою особою вистави став оркестр театру, але він не в оркестровій ямі, як це буває майже завжди, а теж у центрі сцени. Головні ролі в цьому не зовсім звичному спектаклі виконують студенти Академії танцю імені Сержа Лифаря Лев Чорний (Герой) та Ксенія Стеценко (Кохана). І недаремно для цих ролей обрані молоді люди, адже саме студентська молодь була рушійною силою Майдану.
Окреме місце належить хорові театру, який виконав роль українського народу. А доповнює дійство екран, що нагадує хроніку лютневих подій. Голос Януковича, виступи Путіна та інші матеріали повертають глядача до часу, коли все починалося. А було це, здавалося б, зовсім недавно, і водночас — дуже давно, бо зараз ми вже живемо зовсім в іншій країні. І, напевне, за ці місяці так чи інакше змінилося життя кожної людини.
«Усі занепокоєні — що ж буде далі, але спокій і мир має оселитися в кожному з нас. Нам треба повірити у вільну країну, працювати над собою, піднімати свій дух — і все буде добре», — наголосила виконавиця пісень Галина Тельнюк.
Напевне, головна мета проекту — підтримати в людях віру. І якщо ти бачиш віру в середині себе, то вона обов’язково знайде вихід і в реальному житті. Творцям вистави вдалося тонко передати весь трагізм минулої зими і вселити надію в серця глядачів у тому, що перемога обов’язково прийде.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».