Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Червень 2018 09:38

Я – українець!..

Rate this item
(0 votes)

Нещодавно фахівці Інституту Горшеніна спільно з представниками Фонду Фрідріха Еберта провели соціологічне дослідження, під час якого опитувані мали змогу ідентифікувати свою національну приналежність.

Як засвідчили результати, дев’ять із десяти опитаних вважають себе українцями, тобто більш як 92%. А кожен двадцятий — росіянином, тобто 5,5%.
Це не може не радувати. Адже у 2001 році, коли проводилося подібне соціологічне опитування, лише 77% громадян України ідентифікували себе як українці, а росіянами вважали себе аж 17%.

Правда, результати опитування, проведені в різних регіонах країни, дещо різняться. Але не настільки, щоб говорити про якісь великі протиріччя між східняками і західняками, як це полюбляють робити в Росії.
Наприклад, на заході країни українцями вважають себе понад 98% опитаних, на півночі — майже 95%, у центрі — 94,2%, на півдні — 87,5%, а на сході — 84,6%.
Якщо говорити про вік тих, хто вважає себе нащадком славних українських козаків, то це здебільшого молодь. Зокрема, у віковій категорії 18–29 років понад 97% вважають себе українцями, а ось серед тих, кому 60 і більше, таких 86%.
Фахівці-соціологи, які проводили опитування, поцікавились у своїх співрозмовників, якою мовою вони спілкуються вдома. Тих, хто українською, 60%, а майже 40% — віддають перевагу російській.
Отже, як засвідчили результати опитування, кількість україномовних громадян України за останні 16 років зросла. На думку фахівців, це сталося насамперед тому, що підростають нові покоління українців, які нічого не знають про СРСР і «товариша Леніна», інші цінності колишньої країни.
Не варто недооцінювати і два Майдани, які теж вплинули на свідомість багатьох людей. А також російську агресію: з її початком чимало людей принципово перейшли на українську мову.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».