Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 31 Травень 2018 18:31

Український внесок в американський «Антарес»

Rate this item
(0 votes)

Успішним виявився пуск модернізованої ракети-носія Antares («Антарес»), здійснений в один із днів останньої декади травня з американського Центру космічних польотів, розташованого на острові Уоллонс неподалік від атлантичного узбережжя США — у штаті Віргінія.
У цій ракеті, головним розробником якої є корпорація Orbital ATK із США, основну конструкцію першого ступеня «Антареса» спроектовано й відпрацьовано в українському конструкторському бюро «Південне» імені М. К. Янгеля, що у Дніпрі, а виготовлено в тому ж місті на виробничому об’єднанні «Південний машинобудівний завод» імені О. М. Макарова (у кооперації з іншими українськими підприємствами, серед яких — харківський «Хартрон-АРКОС», київський «Київприлад», запорізький «Хартрон-ЮКОМ», чернігівські «Чезара» і «Рапід»).

Під головним обтічником двоступеневого «Антареса» перебував вантажний корабель Cygnus, призначений для доставки на Міжнародну космічну станцію всього необхідного для функціонування МКС та життєдіяльності її екіпажу.
У центрі інформаційних зв’язків конструкторського бюро «Південне» кореспонденту «Демократичної України» розповіли, що метою нинішнього запуску було відправлення у кораблі Cygnus на МКС 3350 кг різноманітних потрібних там вантажів.
Це був уже дев’ятий із десяти запланованих польотів «Антаресів» за програмою комерційних послуг із постачання Міжнародної космічної станції (доставка обладнання, матеріалів для досліджень, продуктів харчування тощо), виконуваних корпорацією Orbital ATK за контрактом із Національним космічним агентством США (NASA).
Варто сказати й те, що ракети-носії «Антарес» призначені не лише для транспортування вантажів на МКС, а й для виведення на навколоземні орбіти космічних апаратів різних комерційних і державних замовників.
Також у центрі інформаційних зв’язків повідомили, що в підготовці ракети-носія на американському космодромі Уоллопс, її передстартових випробуваннях та у самoму пуску взяли участь українські фахівці з КБ «Південне», ВО «Південний машинобудівний завод» і науково-виробничого підприємства «Хартрон-АРКОС», які в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності.
А технічна підтримка пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації у режимі реального часу забезпечувалися з конструкторського бюро «Південне» (місто Дніпро).
Вантажний Cygnus, що виконує функції космічного буксира, має власний двигун, котрий, як і системи його електропостачання та навігації, встановлений в агрегатному відсіку цього корабля. А для розміщення того чи іншого корисного навантаження призначено герметичний вантажний відсік.
Після відокремлення від «Антареса» Cygnus розгортає панелі своїх сонячних батарей (для електричного живлення бортової апаратури). Згодом за командою з Центру управління польотом, що у Хьюстоні (США), здійснюється серія включень рушійної установки — двигуна вантажного корабля.
Завдяки цьому він піднімається на більш високу орбіту й спочатку опиняється на чотирикілометровій відстані від Міжнародної космічної станції, а потім зближується з нею до приблизно 12 м — і вже тоді екіпаж МКС із застосуванням механічної роботизованої руки виконує стикування. Надалі космонавти (астронавти) здійснюють розвантаження привезеного на Міжнародну космічну станцію.
У стані стиковки з МКС Cygnus перебуватиме протягом п’яти тижнів. Потім у певній точці орбіти екіпаж Міжнародної космічної станції відстикує вантажний корабель, який серією включень його двигуна буде за певною траєкторією відведено на безпечну відстань від МКС, що має бути підтверджено Центром управління польотом у Хьюстоні.
А ще через два дні знову буде включено — на сім хвилин — двигун корабля — і приблизно за півгодини Cygnus увійде до щільних шарів атмосфери нашої планети й припинить своє існування, безпечно зруйнувавшись десь над Тихим океаном.
На завершення повідомлення про здійснений із космодрому Уоллопс успішний пуск ракети-носія «Антарес» у центрі інформаційних зв’язків конструкторського бюро «Південне» наголосили на тому, що ця програма, здійснювана вже протягом п’яти років (перший демонстраційний пуск «Антареса» відбувся у квітні 2013-го), є вдалим прикладом участі у міжнародних проектах організацій і підприємств ракетно-космічної галузі України та активізації їхньої зовнішньоекономічної діяльності на світовому ринку у цій сфері.

Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».