Людина i право
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Березень 2015 13:22

Сліпа жінка виграла суд у забудовника

Rate this item
(0 votes)

Інвалід першої групи по зору киянка Ганна Подоляк виграла справу проти фірми-забудовника ТОВ «Капітал Ріелті ЛТД», який обманом хотів продати їй недобудовану квартиру.
Незряча Ганна Подоляк була переконана, що за 300 тис. грн придбала квартиру в новому будинку з ліфтом. Забудовник пообіцяв, що після переїзду життя її значно поліпшиться, адже у квартирі буде спеціальне обладнання для людей з інвалідністю.
На вимогу жінки для оформлення угоди забудовник запросив нотаріуса, який начебто оформив договір. За квартиру було сплачено аванс у розмірі 149 тис. грн.
Вдома мати Ганни Подоляк прочитала договір та виявила, що нотаріусом він не завірений, у ньому немає ані слова про спеціальне обладнання для квартири, а сума угоди майже на 34 тисячі гривень вища за ту, яку назвав забудовник з «нотаріусом».
Обурена жінка почала вимагати повернути їй сплачені кошти. Після чисельних візитів до ТОВ «Капітал Ріелті ЛТД» там погодились розірвати угоду. Проте замість цього їй підсунули нову редакцію старого договору, де вартість квартири зросла до 400 тисяч гривень. Про те, що вартість квартири несподівано збільшилася, жінка дізналась у випадкового перехожого на вулиці, коли попросила прочитати документ.


Зрозумівши, що має справу з шахраями, Ганна звернулася до правоохоронців та подала позов до Дніпровського районного суду Києва. Обидві інстанції відмовилися захистити її права.
Жінка звернулася до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, і її юристи підготували апеляційну скаргу.
Суд першої інстанції виходив із переконання, що зрячий, тобто відповідач в особі фірми-забудовника, більше поінформований, ніж сліпий, а тому і довіри зрячому більше, пояснив адвокат УГСПЛ Олег Левицький. Із такою логікою він не погодився, тому й оскаржив винесене рішення у столичному апеляційному суді, адже укладення договору купівлі-продажу має відповідати внутрішній волі кожної зі сторін.
Апеляційний суд став на сторону незрячої жінки та визнав договір недійсним. Рішення було виконане у повному обсязі і може стати прецедентною справою для багатьох українців з інвалідністю.
Своїм рішенням суд констатував, що підпис незрячої людини на документі не може свідчити про її усвідомлене волевиявлення.
За повідомленням «Громадського простору»

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».