Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Грудень 2018 10:27

Посилення тиску на Росію

Rate this item
(0 votes)

Радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон днями зауважив, що американсько-російська зустріч у верхах неможлива до звільнення Росією захоплених у Керченській протоці 25 листопада 2018 року українських військових моряків.

Сейм Литви запропонував Євросоюзу розглянути питання щодо можливості посилення режиму санкцій проти Росії.
Зокрема, якщо Кремль у Раді Безпеки ООН накладе вето на резолюцію, яка передбачатиме запровадження міжнародного контролю за окупованими Кримом, частиною Донбасу і Керченською протокою, необхідно запровадити чіткі обмеження на торгівлю російськими нафтою і газом, а також відключення російських банків від міжнародних фінансових систем розрахунків.

Власне, аналогічні санкції діють проти Ірану. Недавно від їхнього недотримання постраждала менеджер китайської компанії «Хуавей», яка на запит США була заарештована у Канаді.
Утім, США поступово посилюють передусім політичний тиск на Росію. Зокрема, США висунули ультиматум Росії щодо дотримання положень Договору про заборону ракет середньої і малої дальності.
Термін ультиматуму добігає кінця у середині січня 2019 року, після чого сторони, скоріше за все, офіційно розірвуть згаданий Договір. Крім того, США планують зробити частішою ротацію військових кораблів у Чорному морі.
Росія намагається протидіяти цим тенденціям відразу на декількох напрямках. Ключовим процесом є дестабілізація соціально-політичної ситуації в країнах Європейського Союзу. Крім того, здійснюються спроби перехопити у США ініціативу в Афганістані.
У цій багатостраждальній країні з’явилися прихильники радикальної «Ісламської держави», що вважається додатковим фактором посилення громадянської війни та створення нових проблем для НАТО. Розв’язка цих тенденцій можлива у наступному році.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».