Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Грудень 2018 10:19

Новий виток популізму

Rate this item
(0 votes)

Ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона щодо часткових поступок соціальній частині вимог учасників протестів «жовтих жилетів» дещо послабили їхній масштаб.

П’ята субота протестів виявилася найбільш спокійною порівняно з попередніми акціями невдоволення. Частина прихильників протестних акцій змирилася з компромісними пропозиціями французьких властей та залишилася вдома.
Ще одна частина громадян дійшла висновку, що демонстрації та зусилля, спрямовані на дестабілізацію, приносять прямі збитки французькій економіці, особливо напередодні різдвяних свят, які є традиційним прибутковим етапом туристичного сезону.

Водночас «жовті жилети» з’явились в інших країнах Євросоюзу та поза його межами. Зокрема, протестні акції зафіксовано у столиці Бельгії Брюсселі. Приводом стало рішення уряду Бельгії ратифікувати пакт ООН щодо міграції.
У підсумку розпалася й без того політично нестабільна коаліція фламандських і валлонських політичних партій. Цікаво, що аналогічне рішення бундестагу ФРН пройшло непомітним для німецького політичного порядку денного.
Не всі країни Євросоюзу унаслідували приклад Німеччини: Болгарія утрималася від приєднання до цього документа. Але загалом на Балканах «жовті жилети» також з’явилися.
Помітно дестабілізується ситуація в Сербії. Незалежно від рішення парламенту Косова створити власну армію загострилася політична ситуація навколо уряду Александра Вучича.
Приводом для прихильників опозиції вдягнути «жовті жилети» стало насилля проти активістів націоналістичної сербської опозиції. Поки що відкритим є питання, наскільки ефективно сербський уряд буде спроможний уникнути серйозної дестабілізації.
Загальна дестабілізація може позначитися на перебігу виборчої кампанії до голосування у травні 2019 року на виборах нового складу депутатів Європейського парламенту.
Соціологічні опитування фіксують, що кожен четвертий виборець готовий голосувати за лівих або правих популістів.
Найближчі півроку стануть визначальними з точки зору збереження існуючого курсу Європейського Союзу. Шанси стабілізації або дестабілізації становища багатьма політологами розглядаються як «фіфті-фіфті».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».