Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Грудень 2018 10:18

Політичні ігри навколо «пінічних територій»

Rate this item
(0 votes)

Жов­тень і лис­то­пад цьо­го ро­ку ви­яви­ли­ся на­си­че­ним по­ді­ями ча­сом у ро­сій­сько-япон­ських пе­ре­го­во­рах що­до до­лі чо­ти­рьох ос­тро­вів Ку­риль­ської гря­ди: Іту­руп, Ку­на­шир, Ши­ко­тан та Ха­бо­маї.

Зазначені острови були захоплені Радянської армією у серпні 1945 року як інструмент впливу на позицію Японії щодо післявоєнного врегулювання. Але на тлі Корейської війни 1950–1953 років СРСР мирний договір з Японією так і не підписав.
У 1956 році була прийнята Московська декларація про встановлення дипломатичних відносин між СРСР і Японією.

Умовою підписання мирного договору була названа згода Москви повернути під контроль Токіо два з чотирьох островів, а саме Ітуруп і Хабомаї.
Більші за територією острови Кунашир і Шикотан СРСР збирався залишити собі. У цьому був військово-стратегічний розрахунок, адже протоки між островами є такими, які не замерзають узимку, тому вони є природним виходом для Тихоокеанського флоту, включно з атомними підводними човнами у відкритий океан.
Утім, домовленість про передачу Японії двох із чотирьох островів була зірвана внаслідок негативної реакції СРСР на розміщення на території Японії додаткових американських військових баз. У підсумку СРСР розпався, але мирний договір з Японією так і не уклав.
Натомість російський президент Борис Єльцин спочатку запропонував Токіо купити всі чотири острови, але така «щедрість» викликала негативну реакцію російської громадської думки. Заключним внеском Єльцина у вирішення цього питання стала пропозиція відкласти його на розгляд нових поколінь.
До 2018 року аналогічну позицію займав і Володимир Путін, але ситуацію змінив японський прем’єр-міністр Сіндзо Абе, який запропонував підписати мирний договір в обмін на два з чотирьох островів.
За нормалізацію відносин Японія запропонувала інвестувати великі кошти у побудову моста, який має за проектом з’єднати материк із Сахаліном. Утім, ця ініціатива Сіндзо Абе неоднозначно була зустрінута в Японії. Впливові кола політичної еліти країни продовжують наполягати на безумовному поверненні відразу чотирьох островів.
Не встигли у Кремлі розглянути нові ініціативи японського прем’єр-міністра, як від російських ура-патріотів пролунали закиди у недоречності торгівлі територіями та відсутності гарантій нерозташування на спірних островах американських військових баз (договір між США та Японією від 1952 року про безпеку дає право США розміщувати бази на будь-яких японських островах).
Неоднозначною щодо російсько-японського зближення є позиція Пекіна. Китай має власні інтереси на російському Далекому Сході, тому японські конкуренти йому ні до чого. Крім того, Китай має власні неврегульовані територіальні суперечності з Японією і не готовий вирішувати ці проблеми на основі компромісів.
У підсумку чергова зустріч Путіна та Абе, цього разу в Буенос-Айресі, завершилась обопільними дипломатичними компліментами, але не конкретними домовленостями. Варто зважати й на те, що агресивна політика Кремля стосовно України ніяк не вписується у «компроміси» на японському напрямку.
Поки що проект повернення «північних територій» за грошову компенсацію або без неї виглядає так само фантастично, як і «викуп» за Крим. Адже в обох випадках Кремль не просто вкрав чуже, а й ментально не готовий виправляти свій агресивний курс.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».