Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Жовтень 2018 11:09

Джонсон проти Мей

Rate this item
(0 votes)

Ко­лиш­ній ке­рів­ник бри­тан­сько­го МЗС Бо­рис Джон­сон ста­вить уль­ти­ма­тум прем’­єру: або во­на під­три­має «твер­дий Брек­сіт», або він за­йме її міс­це.

До щорічного з’їзду торі в Бірмінгемі Тереза Мей підготувалася дуже старанно. Щоб ослабити свого суперника, напередодні вона представила засади міграційної політики, які повинні набрати чинності з початку 2021 року. Цей сценарій мав сподобатися прихильникам радикального розлучення з ЄС.
«Нарешті відновлюємо контроль за кордонами.

Політики вже давно мусили це зробити», — заявила Мей, ніби забувши, що протягом останніх шести років напередодні референдуму у справі Брексіту саме вона відповідала за імміграцію як міністр внутрішніх справ.
У майбутньому мають бути скасовані привілеї для громадян ЄС, які намагаються працевлаштуватися на Островах. Єдиним критерієм прийому буде рівень кваліфікації.
Але до появи Джонсона на з’їзді голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер ударив у спину Мей. Він оголосив, що британського прем’єра чекає незабаром «година правди», коли дізнається, що плани такої міграційної політики «не можуть здійснитись», якщо Лондон одночасно відмовиться від свободи переміщення товарів між Островами і континентом.
Таким чином, сценарій пані прем’єр на Брексіт (так званий план із Чекерса), і так уже відкинутий три тижні тому лідерами «27» у Зальцбургу, напевно остаточно потонув.
Кілька годин пізніше Джонсон на повну використав це перед тисячами своїх прихильників. Він представив своє бачення Великобританії, яка під правлінням Мей перетворюється на посміховисько, оскільки попри свої «контакти у світі», економічну і політичну потугу не може визволитися з-під впливу єврократів.
Більше того: на думку Джонсона, договір, згідно з яким британські товари мають відповідати вимогам Євросоюзу, щоб подолати конкурентів на другому боці каналу Ла-Манш, не служить британським інтересам.
Взамін Джонсон запропонував альтернативне бачення Брексіту. Згідно з ним має бути відкинуто не тільки задум збереження утримання Північної Ірландії в єдиному ринку (так званий back stop), але й перехідний період до кінця 2020 року був би використаний для підписання з Євросоюзом договору про вільну торгівлю за зразком подібного договору Брюсселя з Канадою.
Яким чином можна було б у такому договорі уникнути повернення контролю на кордоні між Північною Ірландією і Республікою Ірландія, Джонсон уже не сказав. Натомість він заявив, що продовжує підтримувати Мей, але за умови, що прем’єр реалізує його власне бачення «гідного» розлучення з Євросоюзом.
Він також попередив, що продовження підтримки прем’єром Чекерса відкриває дорогу для захоплення влади «екстремістами», бо неминуче мусить завершитися поразкою переговорів.
Зокрема, йдеться про ризик захоплення влади лідером лейбористів Джеремі Корбіном, якого Джонсон охарактеризував як русофіла, антисеміта і популіста.
Не тільки негативна реакція об’єднаної Європи на Чекерс збільшує шанси колишнього міністра Джонсона на переїзд на Даунінг-Стріт. Арлен Фостер, голова Демократичної юніоністської партії (DUP), оголосила, що готова співпрацювати з ним як із прем’єром (а без підтримки десяти депутатів з Ольстера Мей не має більшості у Вестмінстері).
Борис Джонсон також є фаворитом букмекерських ставок як наступник Мей. Щоправда, тільки 29% британців вважають, що цей ексцентричний політик буде добрим прем’єром, але оцінка Терези Мей (31%) не є набагато кращою.
Довірі до нинішнього кабінету дуже зашкодив виступ у Бірмінгемі іншого претендента на посаду прем’єра — Джеремі Ханта, який нині є керівником британської дипломатії.
Він не завагався порівняти Європейський Союз із Радянським Союзом, який не дозволяв окремим республікам звільнитися від залежності Москви. До такої заяви не додумався навіть Джонсон.
У широко розповсюдженому твіті екс-міністр закордонних справ і голова Сейму Польщі Радек Сікорський запитав Ханта, де перебувають мільйони жертв Брюсселя, концентраційні табори і спеціальні служби, які тримають під контролем єврократів методами, які колись застосовував Кремль.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».