Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 04 Серпень 2018 08:53

Безкарні вбивці демонстрантів

Rate this item
(0 votes)

Єгипетський парламент затвердив новий закон, що передбачає довічний захист від покарання відповідальних за смерть понад тисячі демонстрантів.

«Релігійне право, яке регулює ставлення до високопоставлених офіцерів збройних сил» — ця назва закону, ухваленого єгипетським парламентом, звучить дуже закручено.
Але його зміст дуже зрозумілий — президент аль-Фаттах ас-Сісі може визначати офіцерів, яким буде надано статус офіцерів запасу і особливі привілеї, у тому числі дипломатичний імунітет у країні і за кордоном.

Новий закон, прийнятий уже через кілька тижнів після внесення проекту урядом, містить положення, що включені у президентський список особи не можуть бути засуджені «за злочини, які могли здійснити, перебуваючи на службі в період з 3 липня 2013-го до 10 січня 2016 року».
Дати невипадкові: 3 липня 2013 року армія усунула від влади демократично обраного президента Мухаммада Мурсі, який походив із середовища «Мусульманського Братства», а 10 січня 2016 року вперше зібрався новий єгипетський парламент.
Ці два з половиною роки були винятково бурхливим періодом. Хоча Мурсі на посаді президента відзначився непрофесійністю, але, коли його повалили, тисячі єгиптян вийшли на вулиці, протестуючи проти путчу і вимагаючи поваги до результату виборів.
Півтора місяця нова військова влада вдавала, що не бачить десятків тисяч протестувальників на вулицях. Але в середині серпня 2013 року солдати ввійшли на дві каїрські площі, де тривали найбільші протести, — Рабаа аль-Адавійя і Нахда.
Тоді в сутичках загинула понад одна тисяча осіб, ще 120 служба безпеки вбила двома днями пізніше на площі Рамзеса у центрі столиці, а десятки інших загинули у дрібних сутичках.
Організація Human Rights Watch (HRW) заявила, що величезна кількість жертв і підозрілі обставини свідчать про свідому політику влади, спрямовану на вбивство беззбройних демонстрантів.
Після кривавого розгону протестуючих нова влада прийнялася за чистки. Було арештовано понад 40 тисяч осіб, з яких сотні засуджено до смерті після блискавичних процесів, які, за оцінкою правозахисників, стали щонайменше насмішкою над правосуддям.
Офіцерам, які наказали стріляти у демонстрантів, не було висунуто звинувачень, бо, на думку нової влади, протестуючі самі винні, оскільки не скористалися шансом мирно розійтись, а заворушення і сутички — це наслідок змови «Мусульманського Братства».
Хоча ці офіцери донині залишаються безкарними, президент вирішив гарантувати безпечне майбутнє колишнім колегам з армії.
HRW стурбована, що закон — це лише вершина айсберга. Єгипетська влада, очолювана Сісі, на думку правозахисників, захищає злочинців, а одночасно під прикриттям боротьби з тероризмом переслідує журналістів, мирних активістів і опозицію.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».