Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 15:03

У пошуках союзників

Rate this item
(0 votes)

Ко­мі­сія із за­кор­дон­них справ ниж­ньої па­ла­ти бі­ло­ру­сько­го пар­ла­мен­ту за­про­по­ну­ва­ла вве­ден­ня так зва­но­го по­свід­чен­ня спів­віт­чиз­ни­ка. Бі­ло­ру­ські ме­діа по­ві­дом­ля­ють, що осо­ба, яка має та­ке по­свід­чен­ня, мог­ла б, зок­ре­ма, їз­ди­ти у Бі­ло­русь без ві­зи.
Йдеться не тільки про білорусів, які на постійно виїхали з країни. Скористатися посвідченням могли б також люди, чиї предки мали будьякий зв’язок із Білоруссю, навіть у далекому минулому.

«Не треба буде доводити білоруську національність. Тут не йдеться про національність, а про історичні корені. Республіка Білорусь виникла порівняно недавно, але маємо понад тисячолітню історію.
Жителі Великого Князівства Литовського називали себе литвинами, але разом і поруч проживали також татари, євреї, поляки і русини. Білорусь відкрита для всіх, хто пам’ятає про своє коріння.
У минулому році країну відвідала делегація польського Сейму і багато поляків згадали про свій зв’язок із Білоруссю», — заявив пресі Валерій Варанецький, голова комісії і колишній заступник міністра закордонних справ.
Якщо запропонована білоруськими парламентарями ініціатива ввійде у життя, скористатися нею зможуть і поляки, чиї предки жили на території, яка до Другої світової війни належала Польщі, а нині у складі Білорусі.
Білоруські медіа порівнюють «посвідчення співвітчизника» з «картою поляка», проти якої довгий час виступали владні кола у Мінську. У 2011 році парламент навіть ухвалив закон про заборону білоруським чиновникам, військовим і працівникам МВС мати «карту поляка».
Влітку минулого року польське посольство у Мінську заявило, що 100 тисяч громадян Білорусі отримали «карту поляка». Це майже половина всіх документів, виданих на території колишнього СРСР.
«Варшава хотіла просто поширити вплив за кордоном. Ідеться про реалізацію певних інтересів у країнах, де видається «карта поляка», — заявив на умовах анонімності високопоставлений білоруський чиновник. Він підкреслив, що через видачу «посвідчення співвітчизника» Білорусь хоче здобути прихильників за кордоном «виключно з культурною та економічною метою».
Кандидат на посаду президента у 2006 році Александр Мілінкевіч вважає, що Білорусь мусить відкриватися до цивілізованого світу, інакше впаде економіка. В уряді з’являються молоді люди із західною освітою, до яких прислухається президент Олександр Лукашенко.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».