Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 25 Сiчень 2018 13:56

Давоський порядок денний світової політики

Rate this item
(0 votes)

По­чи­на­ючи із січ­ня 1987 ро­ку в ан­ту­ра­жі ку­рорт­но­го Да­во­са від­бу­ває­ть­ся Все­світ­ній еко­но­міч­ний фо­рум. Від­то­ді за по­над три де­ся­ти­літ­тя Єв­ро­па і світ змі­ни­ли­ся ра­ди­каль­но. На дум­ку ба­га­тьох ана­лі­ти­ків, чер­го­вий та­кий по­во­рот від­був­ся з по­чат­ком сві­то­вої еко­но­міч­ної кри­зи 2008 ро­ку.

Поки що немає єдиної точки зору на те, чи ця перша дійсно глобальна криза світового капіталізму завершилась. Адже попередня Велика депресія 1929–1933 років, на думку багатьох істориків, остаточно була подолана тільки за наслідками Другої світової війни, коли після 1945 року американський долар став світовою валютою, а США перетворилися на найбільшу економіку світу.

Утім, після розпаду СРСР у результаті успішних економічних реформ, які перетворили Китай на головного промислового виробника у світі, китайська економіка за валовими показниками успішно конкурує з американською та японською економіками.
Цьогорічний Давоський економічний форум стартував на тлі чергового загострення глобальної конкуренції. Напруженим залишається становище на Корейському півострові, зависло питання можливого перегляду за ініціативою США домовленостей 2015 року щодо умов розвитку іранської мирної ядерної програми. Нестабільною є військово-політична ситуація в Сирії та навколо українського Донбасу.
За цих умов США офіційно оприлюднили нову військову стратегію, яка визнає головними військовими загрозами американській безпеці Китай і Росію. Мабуть, ніколи після 1939 року, який розпалив Другу світову війну, не були такими нестабільними регіональні та глобальна системи безпеки. Інтенсивна військово-політична нестабільність робить надто мінливими очікування інвесторів та стримує вихід світової економіки з рецесії.
Початок роботи Давоського економічного форуму збігся з тимчасовим припиненням роботи федеральних державних служб у США. Приводом для цього стала запекла боротьба між опозицією і президентом США Дональдом Трампом, яка максимально загострила розбіжності щодо параметрів державного бюджету США на поточний рік.
Фінансовий 2018 рік у США розпочався ще 1 жовтня 2017 року, але обидві палати Конгресу вчасно не досягли компромісу з приводу меж дефіциту державного бюджету США.
Аналогічна проблема була в 2015 році у адміністрації Барака Обами. Тоді за схемами тимчасового фінансування державні службовці в США працювали два тижні. Цього разу адміністрація Трампа сподівається досягнути компромісу з республіканцями швидше. Але астрономічні показники державного боргу США і досі негативно впливають на розвиток світової економіки.
Звичайно, іншими негативними факторами є нестабільність на Близькому Сході та на Донбасі. У своїй доповіді Світовий банк констатував, що «геополітична напруженість в Україні, посилення санкцій проти Росії та загострення її відносин з Європейським Союзом можуть стримувати міжнародних інвесторів і негативно позначаться на темпах економічного зростання в регіоні».
Невизначеною залишається ситуація у зоні євро. Спроби кредиторів «фінансово дисциплінувати» збанкрутілу Грецію наштовхнулися на масовий опір грецьких профспілок. Водночас намагання стимулювати структурні реформи в Євросоюзі лімітуються тривалою кризою, спровокованою аварійним формуванням нової «великої коаліції» у Німеччині.
Усі прогнози щодо стабільності цін на енергоносії можуть розвіятись унаслідок поглиблення нестабільності у нафтовидобувних країнах включно з Росією, де 18 березня 2018 року мають відбутися президентські вибори.
Утім, загалом прогнози Давоського економічного форуму щодо перспектив розвитку світової економіки на 2018 рік є оптимістичними. Зокрема, йдеться про четверту промислову революцію, яка має вивести світову економіку на новий технологічний обрій та стимулювати справжнє економічне зростання.
Але ці оптимістичні прогнози мають шанс виправдатися лише у випадку раціонально-компромісного підходу до врегулювання всіх вище перелічених міжнародних криз.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».