Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Березень 2016 01:49

План «Б» для Сирії

Rate this item
(0 votes)

На по­точ­но­му тиж­ні в Же­не­ві за по­се­ред­ни­цтва спе­ці­аль­но­го пред­став­ни­ка Ор­га­ні­за­ції Об’­єд­на­них На­цій Стаф­фа­на де Міс­ту­ра від­но­ви­ли­ся пе­ре­го­во­ри між во­ро­гу­ючи­ми сто­ро­на­ми кон­флік­ту в Си­рії. Май­же два тиж­ні зна­до­би­ло­ся для част­ко­во­го ви­ко­нан­ня ви­мог си­рій­ської опо­зи­ції. 
Зок­ре­ма, за цей час роз­бло­ко­ва­но на­се­ле­ні пунк­ти, кот­рі по­над чо­ти­ри ро­ки бу­ли у ста­ні об­ло­ги уря­до­ви­ми вій­ська­ми. Від­був­ся част­ко­вий об­мін по­ло­не­ни­ми. Однак си­рій­ська опо­зи­ція так і не змог­ла до­мо­гти­ся ре­алі­за­ції своєї го­лов­ної ви­мо­ги — не­гай­ної від­став­ки пре­зи­ден­та Си­рії Ба­ша­ра Аса­да.

Ще до початку переговорів було чимало припущень щодо можливих сценаріїв їхнього завершення. Найбільші оптимісти вважають, що два тижні припинення вогню доводять, наскільки сирійці скучили за справжнім миром, заради якого вони готові до компромісів. Свідченням цього є готовність і Башара Асада, нехай навіть за послуг посередника, але вести переговори з більшістю сирійських сунітських опозиційних угруповань.

Правда, навіть у цьому широкому форматі переговорний процес важко вважати оптимальним, адже на вимогу Туреччини, незважаючи на позицію Росії, до женевських переговорів не були залучені сирійські курди. Саме вони наразі становлять головну ударну силу в наземних бойових діях проти бойовиків «Ісламської держави» і сирійського відділення «Аль-Каїди» — «Фронту аль-Нусра». Тому без урахування позиції сирійських курдів навряд чи можливо взагалі вести перемовини про стабільне врегулювання ситуації в Сирії. Але до визнання цієї реальності неготові ні США, ні Туреччина.
Загалом складність і суперечливість переговорного процесу щодо мирного врегулювання в Сирії доводить слушність тези про те, що на сирійських фронтах вирішується доля нового світового устрою. Навіть у разі чергового зриву мирного процесу вже обговорюються можливості реалізації так званого плану «Б». Він полягає в територіальному поділі Сирії та утворенні нових держав. У експертному середовищі існує думка про те, що Іран і Саудівська Аравія, зважаючи на «нічийний результат» п’ятирічки бойових дій, досягнутий не в останню чергу через втручання у бойові дії прямо чи опосередковано Росії, США, Ірану, Саудівської Аравії, Катару, Туреччини, готові «за кулісами» запропонувати проект поділу Сирії на сфери впливу.
Офіційно цей сценарій навіть не обговорюється в Женеві, де всі учасники переговорів клянуться зберегти територіальну єдність Сирії. У жорсткій реальності геополітики саме сценарій територіального поділу Сирії виглядає дедалі більш вірогідним.
«Нічия» на полі бою в ситуації, коли були використані всі види зброї, окрім ядерної, доводить безперспективність таких бойових дій. Крім того, «почесний мир», у жертву якого готують Сирію, на нинішньому етапі влаштовує більшість великих гравців цього конфлікту.
Зокрема, днями державний секретар США Джон Керрі відвідав Францію і Саудівську Аравію. За результатом цих переговорів, здається, що адміністрація президента Барака Обами зацікавлена в тому, аби менш як за рік до кінця її повноважень сирійський конфлікт не запалав знову в повному обсязі. Навіть саудівці вже шукають кредитні ресурси у вісім мільярдів доларів, аби покрити збитки від низьких світових цін на нафту для поточного бюджету королівства.
Зважаючи на цей фактор, а також «замирення» іранців і саудівців у Ємені, не можна виключати їхньої готовності створити на території Сирії відповідно шиїтську і сунітську держави. Зрозуміло, що варіант із шиїтською державою замість нинішньої Сирії, яка буде прямо зав’язана на підтримку з Тегерана та від ліванського шиїтського руху «Хезболла», навряд чи влаштовує Ізраїль. Але від територіального розпаду Сирії й у Ізраїлі будуть у виграші, адже більше нікому буде повертати анексовані у 1967 році Голанські висоти, які є стратегічно важливими для безпеки Ізраїлю.
Правда, реальність втілення плану «Б» може вмотивувати учасників женевських переговорів до вимушених компромісів заради збереження територіальної цілісності Сирії в тому вигляді, в якому ця багатостраждальна країна та її народ увійшли п’ять років тому в «Арабську весну». Направду будь-який варіант замирення буде прийнятним для цивільних сирійців.
Андрій МАРТИНОВ


* * *

Президент Росії Володимир Путін наказав почати виведення основних сил РФ із Сирії з 15 березня.
«Вважаю, що завдання, поставлені перед міністерством оборони, в цілому виконані. Тому наказую із завтрашнього дня почати виведення основної частини нашого військового угруповання з Сирійської Арабської Республіки», — заявив глава РФ на зустрічі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і міністром оборони Сергієм Шойгу, повідомляє ТАРС.
Путін сподівається, що початок виведення російських військ із Сирії стане хорошим стимулом для переговорного процесу політичних сил цієї країни. «Сподіваюся, що сьогоднішнє рішення буде хорошим сигналом для всіх конфліктуючих сторін. Сподіваюся, що це значним чином підніме довіру всіх учасників процесу», — сказав глава держави.
Російські пункти в Тартусі і на базі Хмеймім повинні продовжити роботу в колишньому режимі, заявив президент РФ. «Наші пункти базування — морський у Тартусі і авіаційний на аеродромі Хмеймім — будуть функціонувати в колишньому режимі. Вони мають бути надійно захищені із суші, моря та повітря», — зазначив глава держави.
Він додав, що частина решти військових буде займатися контролем за дотриманням режиму припинення вогню.
У свою чергу, прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив, що Путін обговорив і погодив з президентом САР Башаром Асадом рішення про початок виведення військ із Сирії. «Все сказане президентом (РФ Володимиром Путіним на зустрічі з Лавровим і Шойгу) було доведено до відома наших сирійських колег та погоджено з президентом Асадом», — заявив Пєсков журналістам.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».