Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 09:50

Кінець урядової кризи

Rate this item
(0 votes)

11 лю­то­го пар­ла­мент Лат­вії за­твер­див уряд Ма­рі­са Ку­чін­скі­са, по­лі­ти­ка Со­юзу зе­ле­них і се­лян (СЗС), ба­га­то­річ­но­го ді­яча міс­це­во­го са­мо­вря­ду­ван­ня, який пе­ре­бу­ває у Сей­мі ли­ше з 2014 ро­ку. Лат­вія не ма­ла уря­ду з 7 груд­ня 2015 ро­ку, ко­ли у від­став­ку по­да­ла прем’­єр Лайм­то­да Стра­уюма.

До кабінету Кучінскіса ввійдуть переважно ті самі міністри, які творили уряд Страуюми, частина з них очолить інші міністерства. Свої крісла зберегли міністри закордонних справ Едгарс Рінкевічс та оборони Раймондіс Бергманіс, що має гарантувати незмінність курсу закордонної і оборонної політики Латвії.

Затвердження кабінету Кучінскіса завершує вже понад два місяці кризи навколо обрання нового прем’єра, але не усуває проблем, які привели до суперечок і паралічу роботи уряду Страуюми. Учасники урядової коаліції все ще мають протилежні позиції з таких питань, як прийом біженців, реформа служби охорони здоров’я і освіти чи зміни в податковій системі. Окрему позицію займають, зокрема, націоналісти, які хочуть закрити Латвію для біженців та ліквідувати де-факто освіту для національних меншин (у Латвії це передовсім російськомовна освіта).
Новий прем’єр з моменту призначення зосередив на собі усю критику як опозиції, так і частини коаліції. Звинувачення щодо нього стосуються не тільки браку досвіду в управлінні державою на центральному рівні, але й насамперед збереження тісних зв’язків із середовищем латвійських олігархів, особливо бізнесменом і мером портового міста Вентспілс Айварасом Лембергсом.
Якщо президент Вейоніс публічно звинуватив Лембергса, який критикував збільшення присутності НАТО у балтійському регіоні, що він шкодить інтересам держави, то прем’єр визнає, що олігарх брав участь у формуванні нового уряду на всіх етапах. Такі зв’язки між бізнесом і політикою в Латвії у минулому критикувалися західними союзниками і привели до масштабних соціальних протестів і навіть до відставки чергових кабінетів.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».