Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 10:34

США: вибори за розкладом

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми від­бу­ли­ся по­пе­ред­ні ви­бо­ри кан­ди­да­тів від Де­мо­кра­тич­ної пар­тії та Рес­пуб­лі­кан­ської пар­тії у шта­ті Нью-Гемп­шир. У та­бо­рі рес­пуб­лі­кан­ців цьо­го ра­зу пе­ре­мо­гу свят­ку­вав До­нальд Трамп. Не­спо­ді­ван­кою ста­ло дру­ге міс­це гу­бер­на­то­ра шта­ту Ога­йо Джо­на Кей­сі­ка. Він обій­шов ко­лиш­ньо­го пе­ре­мож­ця в Айо­ві се­на­то­ра від Те­ха­са Те­да Кру­за.

Такий результат праймеріз ще більше заплутав ситуацію в таборі республіканців. У першій п’ятірці залишаються ще два досить потужних кандидати: колишній нейрохірург афроамериканець Бен Карсон та представник династії Бушів — Джебб. Американські політтехнологи вважають, що знадобиться ще два-три раунди виборів у більших за розмірами штатах, аби чітко визначилися два головні претенденти на висунення від Республіканської партії на листопадових виборах президента США.

Гучнішою у Нью-Гемпширі була сенсація в таборі Демократичної партії. У цьому штаті переміг сенатор із сусіднього штату Вермонт — 74-річний Берні Сандерс. Його передвиборча програма є нетиповою для США. Він називає себе соціал-демократом та виступає за запровадження загального медичного страхування, збільшення оподаткування великого бізнесу, скасування плати за навчання в університетах.
За американськими ліберальними мірками, це взагалі ледь не «комунізм». Утім, підтримка Берні Сандерса засвідчує факт наявності в американському суспільстві значного прошарку громадян, які невдоволені існуючим станом справ та тенденціями, що домінують у політиці та бізнесі.
У підсумку Гілларі Клінтон довелося терміново вносити корективи в стратегію і тактику своєї виборчої кампанії. Вона поступається Сандерсу за рівнем популярності серед молоді та білих чоловіків із робітничого класу, але не втрачає надій на остаточну перемогу.
Нагадаємо, що в Демократичній партії є ще «суперделегати» — партійні активісти-діячі, які можуть на з’їзді у липні підтримати будь-якого кандидата. Так само у Республіканській партії представники істеблішменту можуть на з’їзді обрати не того кандидата, за якого проголосувала більшість на попередніх виборах.
Такий механізм голосування майже гарантує провал Дональда Трампа на з’їзді Республіканської партії та підвищує шанси на висунення від демократів Гілларі Клінтон. Тому вже зараз політичні технологи радять звертати увагу на другу-третю позиції за Трампом у таборі республіканців. Це можуть бути, ймовірніше, Тед Круз або Марко Рубіо. Тепер на кандидатів чекає запекла боротьба у Неваді та Південній Кароліні. Завершення попередньої виборчої кампанії наприкінці липня обіцяє бути цікавим і несподіваним.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».