Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 01:37

Новий китайський рік

Rate this item
(0 votes)

8 лю­то­го 2016 ро­ку за сво­їм тра­ди­цій­ним ка­лен­да­рем ки­тай­ці зу­стрі­ли но­вий рік Мав­пи. Най­більш не­при­єм­ний сюр­приз на­пе­ре­до­дні свят­ку­вань на­дій­шов із Пів­ніч­ної Ко­реї, яка успіш­но ви­про­бу­ва­ла ба­ліс­тич­ну ра­ке­ту, кот­ра ви­ве­ла у кос­мос су­пут­ник. Це тех­но­ло­гіч­не до­сяг­нен­ня за­свід­чи­ло, що ре­жим КНДР має вже не тіль­ки ядер­ну зброю, а й за­со­би її до­став­ки.

Випробування ракети засудили всі країни — члени ООН. Але чи не найбільше неприємностей ця новина дійсно принесла Китаю. На перший погляд Пекіну досить вигідно, що сусідня Корея розділена на дві держави, одна з яких орієнтується на Китай. Але насправді північнокорейські ядерні і ракетні випробування, які відбулись упродовж місяця, засвідчили, що Пхеньян має намір і надалі шантажувати світову спільноту наявністю зброї масового ураження.
Утім, навіть не це так стурбувало фактично всю світову громадськість. Досвід показує, що власті КНДР у пошуках валютних надходжень досить активно співпрацювали у сфері ракетно-ядерних технологій не лише з Пакистаном, а й з Іраном.

Тому не виключено, що за відповідне винагородження Північна Корея здатна передати ці технології або, принаймні, «брудну атомну бомбу» бойовикам, наприклад, «Ісламської держави».
Тож не дивно, що новини з Пхеньяна найбільше стурбували Республіку Корея та Японію разом із США. Саме вони ініціювали запровадження ще жорсткіших санкцій проти КНДР. Однак така стратегія тільки заморожує протистояння на Корейському півострові, створюючи додаткові ризики міжнародній безпеці.
В особливо незручному становищі опинився внаслідок цих випробувань саме Китай, який попри дію санкцій залишається єдиним стратегічним партнером для Пхеньяна. Причому Пекін не може «грюкнути дверима» і дійсно розірвати зв’язки з КНДР, адже це неминуче призведе до дестабілізації режиму Кім Чен Ира і може спровокувати мільйонні хвилі біженців до Китаю та матиме непередбачені наслідки як для регіональної, так і для глобальної безпеки.
Ось чому в північнокорейському питанні Китай демонструє повну готовність взаємодіяти як із США, так із Республікою Корея та Японією. Поки що у цьому сенсі чи не єдиним оптимальним варіантом для Пекіна залишається спроба спустити на гальмах найгострішу фазу конфронтації та спробувати не нагнітати пристрастей надалі.
Загострення конкуренції в Азії спонукає Китай до активізації інших торговельних зв’язків. Насамперед варто звернути увагу на подальше зближення Китаю і Росії. Цікаво, що у Москві цю тенденцію намагаються подати як створення «російсько-китайського політичного союзу», натомість у Пекіні найчастіше говорять про стратегічні відносини з Росією, але без формального оформлення союзу двох держав. Слід нагадати про дипломатичний нюанс, який полягає у засудженні китайською дипломатією дій Росії щодо анексії Криму та дестабілізації становища в Україні.
Не дивно, що Китай позитивно сприйняв українську ініціативу щодо розвитку торговельних шляхів залізницями до Китаю через Батумі і далі до країн Центральної Азії, що має бути альтернативою російському торговельному шляху з Китаю.
Китайські астрологи вважають, що рік Мавпи обіцяє бути вкрай непрогнозованим та багатим на несподіванки, але ці сюрпризи є відкритою можливістю скористатись із добрих шансів, які вони несуть. Принаймні китайський ринок уже став стратегічно важливим для України.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».