Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 01:00

Британія шукає компроміси з Євросоюзом

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми у Лон­до­ні від­бу­ли­ся кон­суль­та­ції між бри­тан­ським прем’­єр-мі­ніс­тром Де­ві­дом Ке­ме­ро­ном та пре­зи­ден­том Єв­ро­пей­ської Ра­ди До­наль­дом Тус­ком. Го­лов­ним пред­ме­том пе­ре­го­во­рів бу­ла під­го­тов­ка до за­пла­но­ва­но­го на 2017 рік ре­фе­рен­ду­му з пи­тан­ня ви­хо­ду Ве­ли­кої Бри­та­нії з Єв­ро­со­юзу. За­зна­че­не пи­тан­ня за­ли­шає­ть­ся на по­ряд­ку ден­но­му бри­тан­ської та єв­ро­пей­ської по­лі­ти­ки по­при не менш важ­ли­ві ін­ші тен­ден­ції.

Зокрема, йдеться про пожвавлення переговорів між США та Європейським Союзом щодо створення трансатлантичної зони вільної торгівлі. Мрія про цю зону була найбільш привабливою для Британії вже на етапі вступу до Європейського економічного співтовариства 1 січня 1973 року. Але відтоді вона досить стрімко віддалялася за обрій. Навіть більше, після створення Європейського Союзу мова зайшла про створення «Сполучених Штатів Європи» як альтернативи США у глобальній економіці.

Не дивно, що Британія не приєдналася до головного поки що результату цього амбіційного проекту — створення спільної європейської грошової одиниці — євро. Крім того, Лондон послідовно виступає проти створення конфедеративної або федеративної Європи. Найбільш дієвим засобом проти цієї тенденції англійці традиційно вважають масштабне розширення Євросоюзу. Однак після прийняття до ЄС у 2013 році 28-ї держави — Хорватії, здається, настала перевтома від розширень.
До неї додалися проблеми світової економічної кризи, дестабілізації Близького Сходу і Північної Африки, які вже стимулювали появу мільйонів біженців у країнах Євросоюзу, насамперед у Німеччині. З іншого боку Атлантичного океану Сполучені Штати Америки спонукають Велику Британію відповідально поставитися до погроз виходу з Євросоюзу, адже в такому разі Вашингтон втрачає головного провідника ідеї створення трансатлантичної зони вільної торгівлі в Євросоюзі.
Зрештою, Велика Британія вирішила спробувати погодити з Європейським Союзом питання реформ, які мають зберегти цю країну в Євросоюзі. Зокрема, Велику Британію турбують питання конкуренції, суверенітету, соціальної політики та економічного управління. Йдеться про підняття рівня конкурентної спроможності малих і середніх компаній, створення єдиного цифрового ринку.
Болючим питанням залишається і національний суверенітет. Символом протистояння з ЄС на цьому полі є питання міграції. Британія хоче зменшити кількість трудових мігрантів та зменшити їм соціальні виплати, що суперечить загальноєвропейській практиці.
Наразі це стосується поляків, яких найбільше з країн Євросоюзу працює у Британії. Тож насамперед переконати у потребі реформ Євросоюзу Великій Британії потрібно країни Вишеградської четвірки. З цією метою Девід Кемерон відбуває до Варшави. На наступний тиждень заплановано саміт Євросоюзу, серед питань порядку денного якого буде й проблема невідкладних реформ, на яких наполягає Велика Британія.
Це значить, що дуже скоро стане зрозуміло, чи готові інші члени Євросоюзу дослухатися до британських аргументів та започаткувати новий етап в історії європейської інтеграції.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».