Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Листопад 2015 12:36

Чи буде Росія "здавати карти" на Близькому Сході?

Rate this item
(0 votes)

Остан­ні пів­ро­ку че­рез кри­зу у від­но­си­нах із За­хо­дом Кремль ак­ти­ві­зу­вав дії, спря­мо­ва­ні на зміц­нен­ня від­но­син з араб­ським сві­том. Офі­цій­ні пе­ре­го­во­ри сто­су­ва­ли­ся проб­ле­ми вста­нов­лен­ня ми­ру на Близь­ко­му Схо­ді, на­то­мість на їх­ньо­му тлі з’яв­ля­лись еле­мен­ти ши­ро­кої еко­но­міч­ної спів­пра­ці.

Арабські держави інтенсифікували діалог із Росією після підписання договору про контроль ядерної програми Ірану, оскільки бояться, що після скасування економічних санкцій Тегеран зміцнить свої впливи у регіоні.
Під час візиту президента Єгипту ас-Сісі до Москви керівники держав обговорили низку питань, у тому числі ситуацію на Близькому Сході і в Північній Африці, а також проблеми економічної співпраці.

Путін підкреслив зацікавленість Росії у включенні Єгипту в зону вільної торгівлі Євразійського економічного союзу (ЄвразЕС). Він повідомив, що обидві країни будуть користуватися власними валютами для розрахунків у двосторонній торгівлі, яка у 2014 році зросла аж на 86% порівняно з 2013 роком, досягнувши рівня 5,5 мільярда доларів.
Президент Росії проявив політичну інтуїцію і прагматизм, підписавши з Каїром попередню угоду про поставку зброї на квоту приблизно 3,5 мільярда доларів. Завдяки позикам Саудівської Аравії Єгипет збудував найбільшу і найкраще озброєну армію у регіоні. Росія збирається стати головним постачальником озброєння для цієї країни.
Москва бере участь також в енергетичних проектах і завершує переговори з Єгиптом про будівництво двох ядерних електростанцій вартістю 6 мільярдів доларів. А на початку вересня єгипетська влада інформувала про відкриття великого родовища газу у Середземному морі; безумовно, російські служби наперед знали про це відкриття.
Під час зустрічі керівників дипломатії Росії та Ірану домовилися про спрощення візового режиму між обома країнами. Крім того, Мохаммад Джавад Заріф запросив Сергія Лаврова в Ісламську Республіку Іран, що у подальшій перспективі може означати підготовку візиту Володимира Путіна у Тегеран.
Заріф прибув у Москву вперше після підписання Іраном і шістьома державами договору про скасування економічних санкцій взамін за контроль над іранською ядерною програмою. У жовтні відбулося засідання російсько-іранської комісії, яка обговорила параметри зміцнення економічних зв’язків. Нинішній торговельний обіг між Росією і Іраном становить лише 1,5 мільярда доларів.
У відкритій частині зустрічі не розглядалися питання військових поставок, але ще раніше іранські чинники оголосили про зацікавленість поставками російської зброї, зокрема чотирьох протиракетних систем S-300. Ембарго на поставку зброї для Ірану Путін уже скасував у квітні.
Ядерне порозуміння з Іраном передбачає скасування економічних санкцій, що прискорить економічний розвиток у цій країні. Москва до цього готується, тому російська дипломатія вже тепер заводить свої фірми в Іран, особливо в галузі енергетики. Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що попри підписання договору з шістьома державами не дозволить американським фірмам розправити крила у своїй країні, отже, за економічні впливи з європейськими фірмами буде конкурувати Росія.
Російсько-іранським зближенням дуже стурбована Саудівська Аравія — саудівці мають свої інтереси в Ємені, Іраку та Сирії. Але російська дипломатія буде старатися переконати Ер-Ріяд у своїй концепції нового порядку на Близькому Сході. Тому Москва почала будувати сильні економічні відносини із Саудівською Аравією.
Ефект дипломатичних дій Росії можна було побачити вже наприкінці літа. Коли західні держави надали Ірану право розвивати ядерну програму в мирних цілях, влада в Ер-Ріяді заявила, що не бачить причини, через яку не могла би сама розвивати атомні технології. Саудівська Аравія вперше так виразно розійшлась зі своїм найважливішим союзником — Сполученими Штатами.
Саудити мусять подвоїти зусилля, щоб довести обґрунтованість своїх амбіцій на Близькому Сході. Бажання зміцнення впливів не йде, однак, виключно з амбіційних мотивів: економічне зростання сповільнюється через збереження протягом останніх місяців низьких цін на нафту, отже, Саудівська Аравія повинна шукати нові способи стимулювання розвитку економіки за допомогою інших секторів.
Саудити вже пообіцяли інтенсифікувати співпрацю з Росією, яка була започаткована візитом принца Мохаммада ібн Салмана, сина саудівського короля, на Економічний форум у Санкт-Петербурзі в червні нинішнього року. Тоді він запросив президента Володимира Путіна в Саудівську Аравію. У відповідь король Салман отримав подібне запрошення з російського боку. Було підписано кілька договорів про поглиблення співпраці, передовсім у секторі атомної енергії. Найважливіші стосуються участі Росії у будівництві 16 атомних електростанцій у Саудівській Аравії.
Саудівці хочуть також розвивати співпрацю з росіянами у космічній галузі. Згідно з підписаним під час Економічного форуму у Петербурзі договором Росія візьме участь у саудівських космічних програмах — пілотних і безпілотних. Російські спеціалісти будуть готувати арабських космонавтів і розвивати саудівську систему супутникової навігації.
Саудівська Аравія налаштована на активізацію відносин із Росією в усіх сферах, у тому числі військовій. Між військовими делегаціями і спеціалістами обох країн відбуваються інтенсивні контакти і обговорюється широке коло можливих видів зброї з Росії, у тому числі ракетні системи «Іскандер».
Росія, яке веде прямі військові дії в Сирії, не дає спокою американцям. Для Росії Сирія залишається важливим союзником у регіоні.
Протягом минулого десятиліття експорт російської зброї в Сирію різко виріс: з 2007-го до 2011 року імпорт із Росії становив 78% усього сирійського імпорту зброї. Другим за обсягом постачальником зброї Асаду в цей період була Білорусь, на яку припадає 17% сирійського імпорту.
Економічні інтереси Москви в Сирії не обмежуються експортом зброї. Російські фірми міцно включені у інфраструктурні проекти та експлуатацію нафти і газу. Після завершення громадянської війни Сирію чекає велика відбудова. Одним із бенефіціантів напевно буде Москва.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».