Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Листопад 2015 12:30

Японсько-китайська холодна війна?

Rate this item
(0 votes)

Днями завершилося турне центральноазійськими країнами прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе. Японія намагається у Монголії, Туркменістані, Таджикистані, Узбекистані, Киргизстані та Казахстані скласти конкуренцію Китаю і Росії.
У Казахстані на китайські компанії припадає майже чверть видобутку нафти. В Туркменістані Китай закуповує дві третини видобутого газу. Потужно виглядають китайські інвестиції в економіку Таджикистану та Киргизстану. Одна з причин послаблення присутності Японії у регіоні полягає у тому, що китайська економіка стрімко зростала перші 15 років ХХІ століття, тоді як японська переживала важкі часи.


Країни Центральної Азії не проти збалансувати китайський і російський вплив у регіоні японською присутністю. Зокрема, Японія застовпила собі провідне місце у розробці вугільних покладів у Монголії. Туркменістан уклав з японцями контракти на розвиток нафтохімії. Інвестиційні проекти у напрямку розвитку водопостачання були підписані японцями у Таджикистані та Киргизстані. Загалом портфель японських інвестицій у регіоні може становити близько 8,5 мільярда доларів, що поки майже у п’ять разів менше за китайські інвестиції у країнах Центральної Азії.
Водночас зростає напруження в японсько-китайських відносинах. Японські засоби масової інформації знервовано прокоментували рішення китайських властей зняти обмеження на народження лише однієї дитини у китайських родинах. Разом із тим уряд Японії підтримав операцію військово-морських сил США у межах 12-мильної зони біля штучно створених китайцями островів у Південно-Китайському морі. Вже понад рік триває японсько-китайська холодна війна через створення штучних островів на архіпелазі Спратлі. Крім Китаю та Японії, на ці острови претендують Філіппіни, Бруней, Малайзія, Тайвань і В’єтнам.
Китай збирається максимально розширити свої володіння на цьому архіпелазі, де знайдені великі поклади нафти і газу. Китай критикує Японію за участь у створеному США проекті «Тихоокеанського торговельно-інвестиційного партнерства», який небезпідставно вважають у Пекіні антикитайським. У відповідь Токіо зміцнює військово-політичний союз із США. Внаслідок усіх цих тенденцій північноазійський регіон швидко стає одним із найбільш небезпечних у сучасному світі.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».