Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Листопад 2015 12:11

Політичні виклики Туреччини

Rate this item
(0 votes)

1 листопада 2015 року відбулися позачергові парламентські вибори у Туреччині: понад 54 мільйони турецьких виборців обирали 550 депутатів Великих національних зборів Турецької Республіки. Як і на червневих 2015 року виборах, основна боротьба за подолання 10-відсоткового прохідного бар’єру розгорнулася між правлячою Партією справедливості і розвитку на чолі з прем’єр-міністром Ахметом Давутоглу, опозиційною кемалістською Народно-республіканською партією, ультраправою Партією національного руху та курдською Демократичною партією народів.
Нагадаємо, що за результатами червневих виборів правлячі помірковані ісламісти не здобули достатньої більшості, аби створити однопартійний уряд, та не змогли домовитись з іншими парламентськими політичними силами про створення правлячої коаліції.

Каменем спотикання на цьому шляху президент Туреччини Реджеп Ердоган вважає турецьких курдів, яких представляє основною терористичною загрозою, навіть більшою за «Ісламську державу».
Соціологічні опитування напередодні виборів засвідчили, що рейтинг популярності правлячої партії не зріс. Помірковані турецькі ісламісти намагалися переконати передусім турецький міський середній клас у перспективності своєї помірковано консервативно-націоналістичної програми.
Як повідомляє ВВС, за підсумками підрахунку 99% голосів виборців ПСР набрала 49,4% голосів, що забезпечує їй більшість — 316 місць — у парламенті і дає змогу сформувати однопартійний уряд.
До парламенту також проходять лівоцентристська Народно-республіканська партія (25,4% голосів), націоналістична Партія національного руху (11,9%) і курдська Демократична партія народів (10,7%).
Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що громадяни країни, проголосувавши на дострокових парламентських виборах у неділю, підтримали «єдність і цілісність» Туреччини, передає РІА «Новости». «Наші люди ясно продемонстрували на виборах 1 листопада, що будь-яким розбіжностям вони воліють дію і розвиток», — зазначив президент, підкресливши, що проголосувавши громадяни продемонстрували прагнення до «єдності і цілісності» Туреччини.
Можливо, зіграла на користь Партії справедливості і розвитку недавня обіцянка канцлера ФРН Ангели Меркель надати Туреччині членство в Європейському Союзі у разі її згоди на розміщення на своїй території левової частки сирійських та іракських біженців.
У відповідь власті Туреччини зажадали від Євросоюзу негайних торговельних та інвестиційних переваг, надання безвізового режиму для турецьких громадян, масштабного фінансування створення таборів для біженців.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».