Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 27, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Серпень 2015 10:57

Нова історія відносин Куби і США

Rate this item
(0 votes)

Май­же дев’­ять мі­ся­ців зна­до­би­ло­ся від пер­ших обе­реж­них на­тя­ків на мож­ли­вість від­нов­лен­ня в пов­но­му об­ся­зі дип­ло­ма­тич­них від­но­син між Ку­бою і Спо­лу­че­ни­ми Шта­та­ми до від­крит­тя 15 серп­ня 2015 ро­ку в Га­ва­ні аме­ри­кан­сько­го по­соль­ства.

Воно було закрите в далекому 1960-му, коли на Кубі відбулася чергова зміна влади. Історики, які недавно отримали доступ до таємних документів майже півстолітньої давності, вважають, що розрив американсько-кубинських відносин після приходу до влади братів Кастро значною мірою був випадковістю.

Лідер повстанців Фідель Кастро відразу після приходу до влади у січні 1959 року не вважав себе ані комуністом, ані марксистом. Але того року у США готувалися до президентських виборів, незабаром після них президента Дуайта Ейзенхауера змінив Джон Кеннеді, який «полінувався» переглянути інерцію сприйняття нової влади у Гавані, яка була закладена попередньою президентською адміністрацією.
Внаслідок цього до Фіделя Кастро у Вашингтоні почали ставитись як до ненадійного лідера, якого треба швидко позбутися. Після провалу у квітні 1961 року спроби збройного усунення від влади братів Кастро було пройдено лінію неповернення в американсько-кубинських відносинах. Фідель Кастро став більше прислухатися до порад Ернесто Че Гевари, який мріяв про роздмухування пожежі революції у всій Латинській Америці та заради цього закликав орієнтуватися на Москву.
Наслідком цього стала Карибська (ракетна) криза жовтня 1962 року, яка поставила людство на межу ядерної війни між СРСР і США. За її підсумками, США зобов’язалися не нападати на Кубу, але зберегли економічні і політичні санкції проти Острова Свободи. Куба до самого кінця СРСР стала «радянським клієнтом».
Після розпаду СРСР та припинення радянської допомоги Кубі багато хто у Вашингтоні сподівався, що на Кубі швидко відбудуться революційні зміни у напрямку демократії і ринкової економіки. Але брати Кастро взяли на озброєння китайську версію реформ із обережним допуском ринкових елементів у економіку, однак з повним партійним політичним контролем. До того ж на початку 90-х років Фідель Кастро витурив до США кілька сотень тисяч кубинців, які були найбільш радикально налаштовані до його влади.
Лише у 2007-му хворий Фідель Кастро передав владу своєму молодшому брату Раулю. До речі, за два дні до відкриття Посольства США в Гавані, 13 серпня 2015 року Фідель Кастро відзначив 89-й день народження. У своєму блозі він прокоментував цю подію з точки зору зобов’язань США відшкодувати Кубі збитки за всі десятиліття санкцій. У відповідь державний секретар США Джон Керрі нагадав, що санкції знімати уповноважений конгрес, тому важко сказати, коли це буде зроблено. Скоріше за все, скасування у повному обсязі санкцій може стати справою вже нового президента США, який буде обраний у листопаді 2016 року.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».