Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Травень 2015 02:12

Росія демонструє озброення

Rate this item
(0 votes)

9 трав­ня під час па­ра­ду з на­го­ди 70-річ­ни­ці під­пи­сан­ня Ра­дян­ським Со­юзом ак­та ка­пі­ту­ля­ції Ні­меч­чи­ни (впер­ше піс­ля роз­па­ду СРСР) бу­ло про­де­мон­стро­ва­но но­ве озбро­єн­ня ро­сій­ських су­хо­пут­них військ — тан­ки і бо­йо­ві бро­ньо­ва­ні ма­ши­ни на трьох за­про­ек­то­ва­них і сконс­тру­йо­ва­них остан­ні­ми ро­ка­ми плат­фор­мах: тяж­кій— «Ар­ма­та», се­ред­ній — «Кур­га­нець-25» і лег­кій — «Бу­ме­ранг», а та­кож са­мо­хід­на га­уби­ця «Ко­алі­ція-СВ». У пре­зен­то­ва­но­му озбро­єн­ні за­сто­со­ва­но най­су­час­ні­ші, а ін­ко­ли прос­то но­ва­тор­ські конс­трук­тив­ні рі­шен­ня.

Конструкція Т-14 (на платформі «Армата») дозволяє визнати його першим після закінчення холодної війни танком нової генерації, найсучаснішою у світі бойовою машиною цієї категорії, а також символом відходу Росії від ставлення до солдатів як до гарматного м’яса. Решта презентованого озброєння не становить нової якості, а лише свідчить про намагання Росії догнати світових лідерів.
Парад мав продемонструвати силу російської армії, яка успішно модернізується. Але з огляду на надане пропагандистське значення міг завершитися компрометацією. Виявлені під час підготовки проблеми з танком Т-14 дали підставу для сумнівів у реальних можливостях Росії як продуцента сучасного озброєння.


Організація у Москві щорічного Параду Перемоги у радянські часи регулярно служила демонстрацією нового озброєння. Технічні новинки презентувалися при нагоді всіх круглих річниць, востаннє у 1990 році (тоді було продемонстровано бойову машину піхоту БМП-3). До цієї традиції повернулися лише через два десятиліття (у 2010 році презентовано ракетну систему С-400; у 2014 році — прототип багатоцільового бойового літака 5-го покоління «Сухий Т-50»).
У цьому році вперше за 25 років на московському параді з’явилося нове озброєння для сухопутних військ. На відміну від радянських часів, коли публічно показували озброєння, вже прийняте у військах, презентоване нині озброєння — це прототипи або (як у випадку танка Т-14 і самохідної гаубиці 2С35) екземпляри з підготовлених до випробувань у військах невеликих, так званих передсерійних партіях (для порівняння: БМП-3 був продемонстрований через три роки після постановки на озброєння).
Найбільше зацікавлення спостерігачів із самого початку викликав танк Т-14 (в медіа його часто називали також за платформою, на базі якої створено, — «Арматою»). Це перший у світі танк з екіпажем у броньованій капсулі спереду платформи, що має гарантувати виживання екіпажу в разі знищення танка, другим новаторським рішенням є безлюдна башта з новою гарматою 125 мм 2А82. Т-14 не є вповні завершеним — у фазі випробувань продовжує залишатися двигун А-85-3 (це затримує початок серійного виробництва танків, яке всупереч обіцянкам не розпочнеться в 2015 році).
Новаторською конструкцією є також самохідна гаубиця 152 мм 2С35 «Коаліція-СВ» — перша, в якій застосовано безлюдну башту з новою гарматою 2А88. Але через використання старого шасі (сімейства Т-72) вона справляє враження зброї старої генерації (використання старого шасі дозволило продемонструвати гаубиці на параді). Серія «Коаліція-СВ» має будуватися на платформі «Армата», проте оголошена дальність стрільби (40 км) ставить її в один ряд з аналогічним озброєнням західних армій.
Усі інші продемонстровані на параді бойові машини — це прототипи, в яких нові конструкційні рішення тільки підкреслюють існуючу технологічну перевагу Заходу. Новаторські рішення можна знайти лише у конструкції на основі платформи «Армата» важкої бойової машини піхоти (БМП), позначеної як «Об’єкт 149». Але за своєю концепцією вона не є новою якістю (повторює важкий ізраїльський БМП «Намер»). Збудований на базі платформи «Курганець-25» гусеничний бронетранспортер «Об’єкт 693» і бойова машина піхоти «Об’єкт 695» не є інноваційними конструкціями. У них помітна схожість з китайським ЗБД-97, створеним російськими інженерами.
Його також можна вважати російським викликом американцям, які нині ведуть роботу над аналогічною платформою GCV у рамках проекту DARPA. Безпосередньо інспірований західними конструкціями колісний бронетранспортер «Бумеранг» зовні нагадує гібрид фінської Patrii AMV з французьким VBCI. У цьому випадку велике значення мали випробування нових західноєвропейських бронетранспортерів, які останніми роками постійно ведуться на російських полігонах.
Російська влада надала презентації нового озброєння великого пропагандистського значення, зокрема зробивши саму підготовку до параду публічною. Це був ризикований крок, адже презентовані бойові машини перебувають на початковій стадії здачі в експлуатацію у війська. Аварія одного з танків Т-14 під час генеральної репетиції параду дала підставу для сумнівів в якості нової конструкції.
Прийом і постановка на озброєння презентованих на параді нових типів озброєння дозволить Росії передовсім нівелювати технологічну перевагу Заходу. Лише у випадку танка Т-14 можна говорити про відкриття Росією після майже чотирьох десятиріч перерви нової фази суперництва в галузі розвитку бронетанкового озброєння і тим самим про повернення до гонки озброєнь, як це було в період холодної війни.
З огляду як на технологічний рівень презентованих конструкцій, так і на необхідність створення Росією імпортозамінних компонентів і військових технологій із Заходу, не належить сподіватися, що нові бойові машини будуть швидко взяті на озброєння. Їх будуть також постачати у менших кількостях, ніж ті, що виробляють нині.
За оприлюдненими на цей час даними, найшвидше на озброєння потрапить танк Т-14: перші 100 машин випробувальної серії — у 2016 році (досі російська армія отримала 24 танки Т-14). Серійне виробництво нової гаубиці «Коаліція-СВ» (на військові випробування передано досі 8 машин), а також бойових бронемашин на базі платформ «Курганець-25» і «Бумеранг» повинно розпочатись у 2019 році. Реальне переозброєння російських підрозділів сухопутних військ новими типами бойових машин відбудеться не раніше 2020–2025 років.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».