Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Квiтень 2015 20:32

«Розминка» перед президентськими перегонами

Rate this item
(0 votes)

Гра­фік пре­зи­дент­ських пе­ре­го­нів у США є тра­ди­цій­ним. На по­чат­ку чет­вер­то­го ро­ку пе­ре­бу­ван­ня в Бі­ло­му до­мі чин­но­го пре­зи­ден­та роз­по­чи­нає­ть­ся чер­го­ва пе­ред­ви­бор­ча кам­па­нія. У лю­то­му 2016-го бу­де да­но старт по­пе­ред­нім ви­бо­рам кан­ди­да­тів у Де­мо­кра­тич­ній та Рес­пуб­лі­кан­ській пар­ті­ях. На їх­ніх з’їз­дах у серп­ні 2016 ро­ку офі­цій­ні кан­ди­да­ти бу­дуть за­твер­дже­ні, а на по­чат­ку лис­то­па­да аме­ри­кан­ці обе­руть пре­зи­ден­та, який 20 січ­ня 2017 ро­ку за­мі­нить Ба­ра­ка Оба­му.

У республіканців, які з листопада 2014-го контролюють Конгрес США і мають усі шанси здобути президентське крісло, боротьба за висунення кандидата на виборах ще тільки розпочинається. Натомість, у демократів, здається, з кандидатом-фаворитом уже визначилися. Днями про намір балотуватися заявила Гілларі Клінтон. Для неї це вже друга спроба стати першою жінкою-президентом США.
Політична кар’єра Гілларі широковідома багатьом американцям. Як дружина Білла Клінтона, вона була потужним мотиватором його політичних успіхів. Після двох президентських термінів Білла Гілларі сама була обрана на посаду сенатора, що стало лише проміжною ланкою на шляху до першої спроби здобути номінацію на посаду президента.

Однак 2008 року Гілларі програла Бараку Обамі. Утім, новий президент-демократ призначив Гілларі Клінтон на посаду державного секретаря, яку вона обіймала у 2009–2013 роках. На думку політичних технологів з-поміж республіканців, кожна сторінка політичної біографії Гілларі Клінтон потенційно є компрометуючою.
Зокрема, на старті своєї другої президентської кампанії вона обіцяла стати захисником для кожного американця, стверджуючи, «коли міцна родина — міцна Америка». Опоненти відразу нагадали їй шлюбний скандал із Монікою Левінські та власним чоловіком Біллом Клінтоном. Найбільш цинічні гумористи навіть порадили Гілларі взяти Моніку у віце-президенти, адже остання вже заміняла Гілларі як дружину президента. Проте основний шквал критики опоненти, звичайно, зосередили на політичному потенціалі Гілларі Клінтон.
Один із претендентів на номінацію у президенти США від республіканців Тед Круз закликав виборців не тішитися ілюзіями. На його думку, Гілларі — це частина минулого з його провальними рішеннями. Тому «її президентство буде таким, ніби Обама залишився на третій термін». Незалежні американські експерти вважають, що у внутрішній політиці вона може продовжити курс Барака Обами. Найбільше новацій від неї очікують у зовнішній політиці. Однак у цій сфері політичні позиції Гілларі також не бездоганні.
Свого часу саме державний секретар США Гілларі Клінтон стала провідником провального курсу «перезавантаження» американсько-російських відносин. Тепер після анексії Росією Криму та агресії на Донбасі вона критикує путінський режим та дорікає Обамі за нерішучість у наданні Україні летальної зброї. Попри ці факти, соціологічні опитування поки що фіксують лідерство Гілларі Клінтон серед потенційних кандидатів від демократів на посаду президента. Упевненості їй додає солідний передвиборчий фонд, який уже перевищує мільярд доларів, адже вибори 2016 року обіцяють стати найдорожчими в політичній історії США.
Заплутаною поки що виглядає ситуація серед потенційних кандидатів від Республіканської партії. Колишній губернатор Техасу Джеб Буш (молодший брат президента Джорджа Буша-молодшого та син президента Джорджа Буша-старшого) оголосив про намір брати участь у президентських виборах у США. Джеб Буш також має «родинні скелети» у шафі. Коментатори не без подачі демократичних політичних технологів донедавна спекулювали на тому, що навіть члени родини Бушів нібито були не в захваті від його політичних амбіцій. Утім, після офіційного старту виборчої кампанії Джеба Буша «родинну дисципліну» привели до ладу, і увесь клан Бушів його підтримав.
Найбільшим козирем Джеба Буша називають вдалий шлюб із американкою іспанського походження. Балотуючись на посаду губернатора Техасу, Джеб Буш в анкеті як рідну мову назвав іспанську, що забезпечує йому симпатії чисельної і впливової іспаномовної громади США. Саме її голоси можуть вирішити долю виборів у листопаді 2016 року.
Найслабшою ланкою виборчої кампанії Джеба Буша називають його некомпетентність у зовнішньополітичних питаннях. Ці звинувачення Джеб Буш заперечує наявністю компетентної команди радників із зовнішньополітичних питань, але опоненти звертають увагу, що всі вони дісталися Джебу «у спадок» від його двох родичів, які вже були президентами США. Тому від цієї команди радників інновацій особливо не очікують.
Попри як сильні, так і відверто слабкі позиції Гілларі Клінтон і Джеба Буша, інші потенційні кандидати на посаду президента США від обох «великих партій» закликають виборців не довіряти родинним династіям колишніх президентів та обрати для країни новий шлях із новим лідером. Напружений старт перегонів засвідчує, що виборча кампанія обіцяє бути цікавою, напруженою і не прогнозованою.
Чимало в її перебігу залежатиме від Барака Обами, якого вже називають «кульгавою качкою», але саме з цієї позиції у чинного президента відкриті можливості для більш рішучих дій, насамперед у сфері зовнішньої політики. Найближчий час покаже, наскільки Барак Обама з цих можливостей скористається.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».