Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Квiтень 2015 19:41

Японсько-американські непорозуміння

Rate this item
(0 votes)

Вес­на є тра­ди­цій­ним ча­сом за­гос­трен­ня внут­ріш­ньо­по­лі­тич­них су­пе­ре­чок в Япо­нії з при­во­ду умов при­сут­но­сті на япон­ських ос­тро­вах аме­ри­кан­ських вій­сь­ко­вих баз. На цьо­му тлі по­си­лює­ть­ся не­по­ро­зу­мін­ня між влас­тя­ми ос­тро­ва Окі­на­ва та цен­траль­ни­ми влас­тя­ми Япо­нії що­до пе­ре­не­сен­ня аме­ри­кан­ської авіа­цій­ної ба­зи на ін­шу те­ри­то­рію зга­да­но­го ос­тро­ва.

Взагалі від літа 1945 року до осені 1972 року Окінава була під прямим управлінням американської військової адміністрації. У роки американської війни у В’єтнамі значення баз на Окінаві стало неймовірно важливим. Але навіть після завершення холодної війни ці американські бази продовжують відігравати роль передового рубежу захисту не тільки Японії, а й США. Адже Окінава є дійсно американським «нетонучим авіаносцем», який стримує військові амбіції Росії, Китаю та Північної Кореї, разом узятих.
Утім, ці військово-стратегічні міркування не викликають заперечень у токійських політиків, але відіграють роль серйозного дратівливого фактора для окінавських політиків. Останні невдоволені передусім американським бажанням, аби утримання баз фінансувалось також з японського державного бюджету, позаяк вони захищають передусім Японію.

Ці пропозиції викликали бурю обурення центристських і лівих політичних сил Японії, які перебувають в опозиції до токійського правоцентристського уряду.
Суперечка щодо американських баз є чарівним дзеркалом, яке висвітлює весь арсенал протиріч між різними політичними силами Японії. У 2006 році Токіо і Вашингтон домовилися про перенесення американської авіабази Футема з густонаселеного району на північ острова. Для створення місця для бази відтоді намили штучний півострів, що коштувало майже річного бюджету Окінави. Проте місцеві жителі висловили невдоволення не лише матеріальними збитками, а й пошкодженням коралових рифів.
Враховуючи особливості місцевого самоврядування в Японії, заборонити будівництво бази в односторонньому порядку місцева влада не може, однак затримати процес — у її силах. До порозуміння часу залишилось обмаль. Іронія історії також полягає в тому, що саме американці після окупації Японії 1945 року провели конституційну реформу, яка створила у цій країні дієву систему децентралізації. Формально префектури не мають впливу на формування зовнішньополітичної та оборонної стратегії Японії, але у рамках своїх автономних повноважень здатні відстоювати свої позиції у суперечках із Токіо.
Центральні власті Японії закликають мешканців Окінави зважати на ризики безпеці Японії. Адже посилюється військово-політична напруга між Японією і Китаєм, грає ядерними мускулами північнокорейський режим. Попри це Вашингтону і Токіо найближчим часом доведеться знайти більш серйозні економічні, екологічні і політичні аргументи на користь збереження американських баз на Окінаві.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».