Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:23

Хто очолив шахове королівство?

Rate this item
(0 votes)

Всесвітня шахова федерація існує з 1924 року, тобто майже 100 років. І за весь цей час було лише шестеро президентів. Олександр Рюб (Голландія, був на чолі організації з 1924-го по 1949-й), Фольке Рогард (Швеція, 1949—1970), Макс Ейве (Голландія, 1970—1978), Фрідрік Олафссон (Ісландія, 1978—1982), Флоренсо Кампоманес (Філіппіни, 1982—1995), Кірсан Ілюмжинов (Росія, з 1995-го — 3 жовтня 2018-го).

Якщо перші четверо керманичів — це солідні поважні люди із Західної Європи, то останні двоє такої бездоганної репутації вже не мали. Проте на користь Ілюмжинова можна сказати, що створена ним нокаут-система боротьби за першість світу заслуговує на повагу.

Утім, було у нього багато негативних моментів. Зокрема, на них звернули увагу в США, і в листопаді 2015 року щодо нього запровадили санкції.
Це призвело до бунту в його команді, і його багаторічний помічник Георгіос Макропулос із Греції перебрав фактичне керівництво на себе.
Грек спромігся, аби етична комісія ФІДЕ прийняла необхідне рішення і відсторонила Ілюмжинова від керівництва Федерації.
Треба сказати, що Кірсан майстерно брав участь у виборах цієї організації. Він переміг одного за одним Анатолія Карпова та Гаррі Каспарова. Завдяки по-справжньому демократичній системі, де один голос маленьких і зовсім невпливових шахових федерацій дорівнює одному голосу потужних, із великим числом гросмейстерів.
Отож Кірсан майстерно стимулював потрібні йому країни, і кожного разу здобував переконливу перемогу на виборах. Однак санкції стали потужним ударом по «вождю калмиків», і він змушений був відмовитися цього разу від боротьби.
Тим більше що його господарі з Кремля вже мали іншу, потужнішу, на їхню думку, кандидатуру — Аркадія Дворковича.
Ким є ця людина? Це — син відомого шахового арбітра Володимира Дворковича, досить впливової людини в радянських шахах.
Дворкович-молодший зробив феєричну кар’єру чиновника. У 28 років він став працювати радником міністра в уряді РФ. Потім був помічником президента Дмитра Медведєва, в тому числі й за часів окупації Грузії 2008 року.
Спочатку Федерація шахів Росії висунула на пост президента ФІДЕ Ілюмжинова. Це сталося на початку травня, але вже в червні вони передумали і зробили ставку на Дворковича. Ілюмжинов, ясна річ, підтримав таке рішення.
Другим претендентом на високу посаду був уже згаданий Макропулос, він є віце-президентом ФІДЕ аж із 1986 року. Теж досвідчений царедворець, якого багато хто позиціонує як корупціонера.
Його звинувачували в тому, що він брав у ФІДЕ нечувані суми на своє лікування, але довести це, а тим паче відкрити кримінальне провадження його ворогам не вдалося.
І, нарешті, третій кандидат — це авторитетний англійський гросмейстер, претендент на шахову корону Найджел Шорт. Багатьом шахістам саме він здавався найкращою кандидатурою.
Ціковою є думка президента Федерації шахів України Віктора Капустіна. У своєму відкритому листі він зазначив, що Шахова федерація України підтримуватиме саме Макропулоса. Бо Дворкович, мабуть, вестиме ту ж деструктивну політику, що й Ілюмжинов.
Про це свідчать хоча б методи передвиборчої кампанії Дворковича. А саме за допомогою російських держструктур, посольств та інших установ просовувати кандидатуру Дворковича і «переконувати» національні федерації голосувати за нього. Те, що за кандидатурою Дворковича стоїть Кремль, навіть не викликає сумнівів.
Можна з упевненістю сказати: якщо Дворковича оберуть, ФІДЕ стане певною корпорацією, основним акціонером якої буде путінська Росія. Ну а вибори президента ФІДЕ на багато десятиріч перетворяться на фарс, як це сталось із президентськими виборами у самій Росії.
Капустін зауважив також, що деякі з наших колег підтримали Найджела Шорта. Але треба дивитися правді в очі: на цих виборах Шорт не може розраховувати на перемогу.
«Також я усвідомлюю, що кандидатура теперішнього виконуючого обов’язки президента ФІДЕ Георгіоса Макропулоса викликає неоднозначну реакцію серед наших колег...
Однак, враховуючи усі обставини і будучи реалістом, я змушений заявити, що лише Макропулос здатний захистити незалежність ФІДЕ і протистояти спробі Росії підім’яти під себе Міжнародну шахову федерацію», — резюмував президент ШФУ.
Не всі погоджувалися з такою позицією. Український гросмейстер і журналіст Михайло Голубєв вважав підтримку Макрополуса аморальною, якими б причинами вона не пояснювалася.
У підсумку Аркадій Дворкович став новим президентом Міжнародної шахової федерації. На конгресі ФІДЕ в Батумі його кандидатуру підтримали 103 країни проти 78 голосів, відданих за його суперника — віце-президента організації Георгіоса Макропулоса. Про це повідомляє Medusa.
Представник Великобританії, шахіст і колишній претендент на титул чемпіона світу Найджел Шорт прямо перед початком голосування зняв свою кандидатуру на користь росіянина.
Передвиборна боротьба була досить жорсткою: Макропулос звинувачував Дворковича в спробі отримати додаткові голоси національних федерацій шляхом тиску, а росіянин у відповідь звинувачував Макропулоса у використанні корупційних схем.


Петро МАРУСЕНКО,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».