Хоккей
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Травень 2015 21:02

Тріумф Канади, ганьба Росії

Rate this item
(0 votes)

Скандально завершився у Чехії 79-й чемпіонат світу з хокею в елітарному дивізіоні. Така оцінка стосується не гри чи суддівства, а поведінки збірної Росії після завершення останнього поєдинку світової першості.
Команда, яку очолює головний тренер Олег Знарок, залишила церемонію нагородження одразу після отримання своїх нагород, не дочекавшись відзначення суперника. Це сталося на тлі доброго виступу росіян у груповому турнірі і відмінного — за винятком фінального матчу проходження стадії плей-оф. Але, як нібито говорив кінематографічний Штірліц, запам’ятовується остання фраза, а вона у другої за силою команди планети вийшла відверто хамською.


Слабкі місця команди, першими номерами якої були зірки світового хокею Олександр Овечкін і Євген Малкін, знайшов колектив, у якому таких зірок було не менше, — збірна Канади. Сідні Кросбі, Джейсон Спецца, Тейлор Холл, Джордан Еберле, Метт Дюшен та інші гравці кленового листя створили найсильнішу на чемпіонатах світу канадську команду останнього десятиліття.
Ця збірна стала єдиною, яка виграла на турнірі в Чехії всі 10 матчів в основний час, ба більше — за весь чемпіонат канадці програли тільки один період у протистоянні зі шведами.
У плей-оф тріумфальна хода збірної Канади тривала. Підопічні Тодда Маклеллана просто не помітили опору команди Білорусі — 9:0, згодом із сухим рахунком 2:0 вони здолали опір господарів турніру чехів (перед тим збірна Чехії у чвертьфіналі здолала неслабких фінів — 5:3).
Росіяни в першому матчі навиліт були сильнішими за шведів — 5:3, а згодом узяли переконливий реванш в американців за поразку на груповій стадії. Це насправді був поєдинок до першого гола: 47 хвилин півфінальної гри минули без закинутих шайб, аж доки Сергій Мозякін за рахунок індивідуальних дій переграв захисників збірної США і голкіпера Коннора Хеллебайка. Після цього американці розкрилися і отримали у свої ворота ще тричі — від Овечкіна, Шипачова і Малкіна, 4:0 у підсумку.
А от у фіналі перша шайба опинилася у воротах набагато раніше — наприкінці першого періоду. Це Тайлер Енніс переграв російського захисника в колі вкидання, пробив по воротах Бобровського, і після рикошету від ковзана Коді Іткіна голкіпер був безсилий — 1:0.
На початку другого періоду Енніс зразково переграв захисника Миронова, заклав віраж за ворота збірної Росії і встиг вкласти шайбу в кут воріт, перш ніж Бобровський устиг переміститися. Згодом Кросбі реалізував передачу Еберле з-за воріт, а ще через 44 секунди Жиру міг пробивати сам, але віддав класний пас на Сегіна, якому залишалося влучити в порожній кут. З нокдауну після рахунка 0:4 росіяни так і не вийшли.
В останній 20-хвилинці канадці відзначилися ще двічі (закинули Жиру і Маккіннон), а росіяни спромоглися тільки на гол престижу, встановивши остаточний рахунок 6:1 на користь нових чемпіонів світу.
А вже після фінального свистка на хокейну публіку чекав демарш, ініціатором якого, твердять очевидці, став капітан збірної Росії Ілля Ковальчук. Не підтримали ганебної втечі з майданчика лише семеро росіян, серед яких були Овечкін, Малкін, онук легендарного радянського хокейного тренера Віктор Тихонов та кілька інших. Міжнародна федерація хокею вже анонсувала санкції щодо збірної Росії через цей інцидент.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».