Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 12:13

Гра до останньої секунди

Rate this item
(0 votes)

Збір­на Ук­раї­ни з фут­за­лу по­вер­ну­ла­ся до­до­му з чем­піо­на­ту Єв­ро­пи, який про­хо­дить у Сер­бії. З од­но­го бо­ку, на­ші хлоп­ці ви­ко­на­ли зав­дан­ня-мі­ні­мум — ви­йшли до чверть­фі­на­лу. А з ін­шо­го — за­ли­ши­ло­ся від­чут­тя, що мог­ли ви­сту­пи­ти кра­ще, адже ви­рі­шаль­ний м’яч укра­їн­ці про­пус­ти­ли на остан­ній се­кун­ді ос­нов­но­го ча­су.

У першому матчі Євро українці не мали проблем у зустрічі зі збірною Угорщини. Вже до сьомої хвилини після ударів Сорокіна та Бондаря рахунок був 2:0 на користь українців. У подальшому, як тільки угорці забивали, наші земляки буквально в наступній атаці відновлювали різницю у два м’ячі. А загальний підсумок матчу — 6:3 на користь українців.

Ця перемога гарантувала нашій команді місце в плей-оф, адже іспанці, які теж грали у нашій групі, також перемогли угорців. Тож у протистоянні з добре знайомим нашій збірній суперником (12 зустрічей) залишалося одне питання: хто саме вийде до плей-оф з першого місця? На жаль, неприємна традиція програвати «червоній фурії» для України продовжилася і на першості в Белграді.
Щодо самого матчу, то команди зі старту події не форсували. Іспанці трохи більше володіли територіальною перевагою, однак за моментами наші хлопці під час контратак не поступалися. Проблема була тільки в тому, що моменти в обох збірних були не такі вже й небезпечні.
Першу нагоду забити наша збірна мала на сьомій хвилині, коли класно здалеку у ближній кут влучив Журба, проте голкіпер іспанців Пако Седано перевів м’яч на кутовий. Іспанці відповіли вже через дві хвилини, коли за нашу збірну зіграла стійка воріт.
Малюнок гри фактично не змінювався, «фурія» атакувала позиційно, ми ж грали другим номером, в обох команд було достатньо ударів, однак особливої загрози голкіперам вони не несли.
Але усе змінилося наприкінці першої половини зустрічі. Федько під час кутового недогледів Алекса, який вибіг на передачу партнера та в один дотик влучив у кут воріт, які захищав Іваняк.
На жаль, відповісти результативною атакою нашій збірній не вистачило часу. У перерві наставник нашої команди Олександр Косенко зробив заміну воротаря. Замість Іваняка на поле вийшов Литвиненко.
Початок другого тайму нагадав перший. Іспанці грали першим номером, Україна більше діяла на контратаках. На 22-й хвилині Литвиненко продемонстрував, що також є класним голкіпером, коли парирував удар в один дотик від Кампоса. Міг робити дубль і Алекс, але його удар із близької відстані парирував Литвиненко, який по-хокейному кинувся під удар і ліквідував загрозу.
Відчувши, що потрібно щось змінювати, Косенко замість голкіпера випустив на поле п’ятого польового гравця. Утім, саме такий ва-банк коштував нашій команді ще двох пропущених м’ячів у порожні ворота. На 30-й хвилині забив Рівільос, а через чотири хвилини другий м’яч до свого активу записав Алекс.
Щодо України, то під час гри в більшості гравці нашої команди часто били здалеку, але особливої загрози воротам суперника не було, бо більшість ударів були невлучними. Варто зазначити, що за хвилину до гола Алекса просто вбивчий момент мав Овсянніков, однак із близької відстані він двічі не зумів переграти голкіпера.
За дві хвилини наша команда таки змогла розмочити рахунок — м’яч забив Микола Грицина. Намагалися наші гравці забити ще, але іспанці просто не дали цього зробити, тримаючи м’яч приблизно по півтори хвилини. На додачу суперник вчетверте засмутив нашого голкіпера і остаточно поховав шанси України на позитивний результат. Рафа Усіна пробив із середьної відстані, Литвиненко з ударом впорався, однак на добиванні вдало зіграв Рівільос. Матч так і завершився з рахунком 1:4.
У чвертьфіналі на збірну України чекала господарка змагань — національна команда Сербії. Проблеми українців розпочалися вже зі старту матчу, адже суперник вже на другій хвилині відкрив рахунок. Після непотрібного виходу Іваняка ворота нашої команди залишилися порожніми, чим і скористався один із найкращих бомбардирів турніру Коцич.
Цей швидкий м’яч виступив для України в ролі подразника. Підопічні Косенка взяли в облогу володіння сербів, не даючи їм навіть наблизитися до центра поля. Вже через три хвилини після потужного удару Овсяннікова за сербів зіграла стійка воріт, а ще через хвилину Микола Грицина не скористався рикошетом після удару партнера та з убивчої позиції не зміг переправити м’яч фактично у порожні ворота.
Україна продовжувала насідати на ворота суперника, але по-справжньому гострих моментів було не так і багато. Вдруге зіграла за сербів стійка воріт. Варто віддати належне і супернику, який грамотно діяв в обороні протягом усього першого тайму, намагаючись не дати нашим гравцям пробивати з близької відстані. Тому довелося бити здалеку, але з цими ударами Аксентієвіч розбирався доволі спокійно.
На 13-й хвилині серби, розуміючи, що Україна насідає, вирішили взяти тайм-аут. На 16-й хвилині українці заробили перспективний штрафний. Микола Грицина наважився на прямий удар, з яким голкіпер сербів також упорався. Вже на останній хвилині першої половини гри дві нагоди змарнував Бондар, якому в обох епізодах не вистачило влучності.
І все ж українцям на 24-й хвилині вдалося зрівняти рахунок. Після розіграшу штрафного Микола Грицина відірвався від свого опікуна і в один дотик переправив м’яч повз голкіпера.
Після цього гра пішла на зустрічних курсах. Дива творили обидва голкіпери. Через дві хвилини після гола Грицини міг забивати Овсянніков. Нападника вивели сам на сам із голкіпером, однак Денис влучив у воротаря сербів.
Через кілька секунд мав момент Журба, але Аксентієвіч був на висоті, перевівши м’яч з-під поперечки на кутовий. Іваняк також на місці не стояв. Наш голкіпер виграв дуель у Райчевіча, а згодом парирував удар із розвороту від Сіміча.
На екваторі тайму у команд почали здавати нерви. Як результат — дві жовті картки в пасиві нашої збірної та одна — в пасиві суперника. За три хвилини до сирени Райчевич узяв другий тайм-аут.
Після цього серби активніше взялися до атакувальних дій. Майже відразу мав момент Періч, який у стилі Мессі змістився з флангу ближче до центра і сильно пробив, однак Іваняк у падінні парирував цей постріл.
Справжня драма відбулася на останній хвилині. Наша команда повинна була забивати за 15 секунд до сирени, однак Журба не зміг переграти голкіпера.
І тут спрацювало всім відоме прислів’я. На якусь мить українці втратили концентрацію (мабуть, уже думали про овертайм), і суперник цим скористався. Періч пройшов правим флангом, виконав точний навіс на Сіміча, який в один дотик переправив м’яч повз Іваняка і рахунок став 1:2. Було це на останній секунді матчу.
Таким чином, збірна Сербії вперше за свою історію пробилася в 1/2 фіналу чемпіонату Європи, а збірна України після цієї поразки повинна зробити певні висновки: грати потрібно до останньої секунди.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».