Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Листопад 2015 19:31

«ШАХ­ТАР» розгромив «МАЛЬ­МЕ», «ДИ­НА­МО» програло Вілліану

Rate this item
(0 votes)

З різ­ним на­стро­єм про­ве­ли чет­вер­тий тур гру­по­во­го тур­ні­ру Лі­ги чем­піо­нів УЄФА ук­ра­їн­ські гран­ди. До­нець­кий «Шах­тар» у Льво­ві до­вів ви­пад­ко­вість не­вда­чі в по­пе­ред­ньо­му мат­чі у Шве­ції і здо­був пер­шу пе­ре­мо­гу на цій ста­дії зма­ган­ня. А от ди­на­мів­ці Ки­єва у Лон­до­ні впер­ше в се­зо­ні на між­на­род­ній аре­ні про­гра­ли і гра­нич­но ус­клад­ни­ли со­бі зав­дан­ня ви­хо­ду до на­ступ­но­го ета­пу го­лов­но­го клуб­но­го тур­ні­ру кон­ти­нен­ту.

Виправляти турнірне становище гірників Мірча Луческу покликав голкіпера Каніболоцького, захисників Азеведо, Ракицького, Кучера та Срну, хавбеків Степаненка, Фреда (його на 68-й хвилині замінив Тайсон), Бернарда (замість нього на полі з’явився на 75-й хвилині Коваленко), Алекса Тейшейру, Марлоса та єдиного номінального нападника Гладкого (а в перерві замість автора першого гола вийшов Едуардо).

І в складі донеччан сталися незначні перестановки, і тактика залишилась тією ж, що і у Швеції в невдалому матчі (0:1), але тепер ця тактика принесла успіх, бо була підкріплена і високою індивідуальною майстерністю, і більшою прихильністю фортуни. До того ж «Мальме» у гостях традиційно виглядає не так переконливо, як на домашньому стадіоні.
Першого гола довелось чекати майже півгодини, і, як і у відбірних раундах, початок перемозі поклав Олександр Гладкий. Він скористався навісом від Марсіо Азеведо — перший удар головою класний воротар Йоган Віланд відбив, але на добиванні український форвард був швидшим за шведських оборонців. Співвідношення сил не викликало жодних сумнівів, але фактично це стало зрозуміло лише у другій 45-хвилинці.
Нарешті у Лізі чемпіонів із найкращого боку виявив себе Алекс Тейшейра. Найрезультативніший гравець української прем’єр-ліги одразу після перерви своєю наполегливістю заробив пенальті, і його реалізував Даріо Срна. Далі спрацювала заміна: Едуардо опинився у потрібному місці і скоригував дальню спробу Бернарда — 3:0. А згодом Алекс Тейшейра відзначився і самотужки.
Щоправда, основні зусилля для цього поклали затяжним рейдом Срна і ударом впритул Тайсон, з чим голкіпер шведів упорався, а от із добиванням — уже ні. Гості виглядали деморалізованими, і наприкінці зустрічі залишились у меншості, проте суттєвого значення це вже не мало.
Інший матч четвертого туру у групі «А» завершився перемогою іспанського «Реала» над французьким ПСЖ — 1:0. У іспанців зараз 10 очок, і вони достроково виходять до 1/8 фіналу. 7 балів залишилось у французів. В учасників львівського матчу — по 3 пункти.
Черговий поєдинок для «Шахтаря» відбудеться також у Львові — 25 листопада з «Реалом». Шанси зачепитися за плей-оф Ліги чемпіонів виглядають теоретичними, бо парижани навряд чи втратять бали у протистоянні з «Мальме». А от продовжити боротьбу в Лізі Європи гірникам цілком до снаги.
Це стосується і київського «Динамо», яке після першої ж поразки в Лізі чемпіонів для прогресу в цьому турнірі має в п’ятому турі перемагати лідера групи — португальський «Порту» на його полі, а на фініші групового етапу вдруге довести перевагу над ізраїльським «Маккабі».
Саме такою є ціна поразки в Лондоні, після якої «Динамо» з п’ятьма очками перемістилося на третю сходинку, «Челсі» став другим (сім очок). Очолює квартет G «Порту», якому очікувана перемога над «Маккабі» дозволила зміцнити лідерство — 10 балів.
Єдина відмінність «Динамо» від «Шахтаря» — в тому, що путівку до Ліги Європи кияни вже практично мають у кишені, бо випереджають ізраїльських аутсайдерів на п’ять балів. Гірникам же потрібно виступити в останніх двох турах не гірше за шведських конкурентів.
Найгірший матч у Лізі чемпіонів динамівці провели в такому складі: Шовковський, Антунеш, Драгович, Хачеріді, Віда, Рибалка, Сидорчук (Гармаш, 46), Гонсалес, Буяльський, Ярмоленко, Кравець (Мораєс, 56).
У першій половині зустрічі «Челсі» — «Динамо» на полі існувала тільки одна команда. Лондонці повністю контролювали гру, але зуміли забити лише одного разу, та й то після автогола Александара Драговича. Австрієць на 34-й хвилині намагався виправити провал Віторіно Антунеша, який випустив Вілліана, однак украй невдало зіграв головою, поставивши у безвихідь і Олександра Шовковського, і всю команду.
Після відпочинку на поле вийшов Денис Гармаш. Він додав енергії атакувальним спробам киян. Але Артем Кравець не використав вихід сам на сам, Джуніор Мораєс потужно пробив у голкіпера, тиск гостей до середини другого тайму був відчутним, але безрезультатним.
Та на 78-й хвилині сьомий у грі кутовий киян завершився голом. Помітною помилкою стража воріт скористався Драгович, виправившись за автогол. Однак навіть кількох хвилин «Челсі» вистачило, щоб повернути собі лідерство у матчі. Невиправданим фолом Сергія Рибалки блискуче скористався Вілліан — екс-гравець «Шахтаря» став героєм звітної зустрічі.
Власне, саме Вілліана варто визнати головним ковалем поразки «Динамо» — решта футболістів лондонського клубу не виглядали так переконливо.
Передостанню зустріч у групі кияни проведуть знову на виїзді — 24 листопада на полі «Порту», а вже в грудні прийматимуть на «Олімпійському» аутсайдера квартету «Маккабі».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».