Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Квiтень 2015 22:53

Юних гірників зупинив «ЧЕЛСІ»

Rate this item
(0 votes)

У швей­цар­сько­му міс­ті Ньйо­ні, де міс­тить­ся штаб-квар­ти­ра УЄФА, від­був­ся фі­наль­ний по­єди­нок юнаць­кої Лі­ги чем­піо­нів. У ви­рі­шаль­но­му мат­чі зі­гра­ли до­нець­кий «Шах­тар» і лон­дон­ський «Чел­сі», і тіль­ки гранд із Ту­ман­но­го Аль­біо­ну спро­міг­ся зу­пи­ни­ти шлях юних гір­ни­ків до по­чес­но­го тро­фею.

На шляху до фіналу донеччани двічі скористалися прихильністю фортуни — на стадіях 1/8 та 1/4 фіналу вони лише в серіях пенальті здолали грецький «Oлімпіакос» і португальську «Бенфіку» відповідно.
10 квітня у півфіналі підопічні Валерія Кривенцова здобули вольову перемогу над бельгійським «Андерлехтом»: пропустивши на 55-й хвилині, юні гірники починаючи з 76-ї забили три м’ячі у ворота суперника. Двічі відзначився Віктор Коваленко, а в проміжку між його голами досяг мети удар Дениса Арендарука.
У фіналі донеччанам протистояла одна з найкращих футбольних академій Європи — школа лондонського «Челсі». «Шахтар» розпочав поєдинок дещо нервово, за що й поплатився вже на 7-й хвилині першого тайму: після передачі від Соланке відзначився Браун, з яким недопрацював у штрафному майданчику Вачіберадзе — удар із п’яти метрів виявився результативним.


Після пропущеного гола Шахтар не поплив і нав’язав ближче до середини тайму свою гру. Донецький клуб виправив відсоток володіння м’ячем, однак до гострих моментів у гірників справа доходила нечасто.
Натомість у лондонців нагод не бракувало. На 29-й хвилині «Шахтар» обрізався під час власної атаки та пропустив небезпечний випад «Челсі», але найкращому бомбардиру турніру Соланке забракло влучності, щоб фактично сам на сам переграти голкіпера Кудрика, а ще через шість хвилин «по горобцях» запустив м’яч Бога.
За невикористані моменти «Шахтар» у підсумку суперника покарав. За дев’ять хвилин до перерви після прострілу Арендарука м’яч у власні ворота зрізав Крістенсен.
Та вже на третій хвилині другої половини матчу «Шахтар» знову пропустив. Соланке ніхто не заважав вразити ворота Кудрика з близької відстані після передачі Бога. Цей гол явно деморалізував підопічних Кривенцова, і вже через вісім хвилини вони пропустили втретє — дубль оформив Браун.
Після цього «Шахтар» остаточно знітився, натомість «Челсі» міг забивати повний кошик, але гравцям лондонців не щастило.
Хід матчу змінив вихід на 71-й хвилині «джокера» донеччан Віктора Коваленка. Нападник «Шахтаря» ледь не першим же дотиком видав відмінний пас до штрафного майданчика на Зубкова, однак Олександр пробив поруч зі стійкою.
Через сім хвилин «Челсі» відповів гострим моментом у виконанні Соланке: Браун продерся на правому фланзі до кута воротарського, виконав філігранну передачу на Соланке, а той метрів із п’яти примудрився пробити невлучно.
Наостанок «Шахтареві» таки вдалося гучно гримнути дверима. Фірмова комбінація гірників у виконанні Зубкова та Коваленка завершилася точним ударом останнього, але це донецькій команді вже не допомогло — майже одразу після гола пролунав фінальний свисток.
Наставник юних гірників, відомий у минулому гравець «Шахтаря» Валерій Кривенцов визнав закономірність перемоги «Челсі»: «Все-таки індивідуальна і командна швидкість у них вища, ніж у нас. Виходячи з наявності футболістів, ми протягом турніру вичавили по максимуму. Зайшли дуже далеко, подивилися, зіграли з багатьма командами. Для нас це хороша школа».
Фінальний рахунок 2:3 у протистоянні з однією з найкращих футбольних шкіл Європи все ж дає надію, що невдовзі в першій команді на зміну бразильцям із захмарними сумами за контрактами прийдуть спраглі до гри місцеві вихованці.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».